Den legendariske bjergkam på den kinesiske­ side af K2 er så afsidesliggende og vanskelig at bestige, at de fleste klatrere går i lag med tinden fra den pakistanske side. Her bærer medlemmer af 2011-ekspeditionen udstyr op til foden af det 8611 m høje bjerg i Karakorum-bjergkæden.

Galleri: Verdens farligste bjerg

Gerlinde Kaltenbrunner – den første kvinde, der har besteget de højeste tinder uden ilt – prøver kræfter med dødszonen på verdens næsthøjeste bjerg, K2.

19. april 2012

Gerlinde Kaltenbrunner – den første kvinde, der har besteget de højeste tinder uden ilt – prøver kræfter med dødszonen på verdens næsthøjeste bjerg, K2. Foto: Tommy Heinrich.

Gerlinde Kaltenbrunner er vokset op med skisport i bjergene i sit hjemland, Østrig.

Det tog snesevis af kameler og otte kirgisiske kameldrivere at slæbe 2,2 ton udstyr­ tværs over Shaksgam-flodens leje til den kinesiske basislejr. Pris: 100.000 kr. – og otte par solbriller.

Den kraftige strøm er ved at opsluge en topuklet baktrisk kamel, mens den krydser det iskolde vandløb, der fødes af flere gletsjere i Sarpo Laggo-dalen i Karakorum-bjergkæden. Vandløbet var den sidste, men vanskeligste forhindring af vand, før de nåede til den kinesiske basislejr.

Ralf Dujmovits og Gerlinde Kaltenbrunner, der er klædt i dundragter, studerer ruten op til lejr 4 og begyndelsen af “dødszonen”. Det er her, i over 8000 meters højde, at bjerg­bestigere, der vælger at klatre uden iltflasker, når grænsen for, hvad menneskekroppen kan klare. “Det, der gør forskellen, når man er uden ilt, er evnen til at holde kulden på afstand,” siger Ralf Dujmovits. “Man fryser til indefra, fordi man ikke kan forbrænde tilstrækkeligt med fedt til at holde­ sig varm.”

Sneen fyger i den bidende vind, mens Gerlinde Kaltenbrunner tjekker de reb, holdet har brugt flere uger på at fastgøre langs hele ruten – i alt næsten­ 2750 m reb.

Med steigeisen, isøkser og reb, som de har fastgjort tidligere, krydser klatrerne vestpå over siden af nordkammen. Ruten viste sig at være meget stejlere, end de havde forventet.

Forholdene var udmattende, da Gerlinde Kaltenbrunner tog et selvportræt med Ralf Dujmovits i baggrunden. Det var vanskeligt at slappe af, selv i det flade terræn, som førte op til lejr 1, fordi K2’s nordgletsjer er fyldt med skjulte revner.

Kraftig sommersne gjorde det hårdere at trække spor, holde sig tør og at grave telte ud efter stormene.

Gerlinde Kaltenbrunner står kun på spidserne af sine steigeisen, da hun klatrer op ad de stejle klippe- og sne-vægge til lejr 2. Som led i sin træning før en ekspedition forfiner hun balancen ved at gå på line på et reb udspændt mellem to æbletræer.

Gerlinde Kaltenbrunner når toppen først. Derefter tager Maxut Sjumajev og Vassilij Pivtsov de sidste skridt side om side.

Bjergbestigerne jubler, mens videofotografen Zauski indfanger øjeblikket.

Gerlinde Kaltenbrunner og Ralf Dujmovits genforenes ved depotet over den fremskudte basislejr efter at være blevet adskilt på bjerget. “Den glæde og lettelse, jeg følte, da Ralf slog armene om mig, er næsten ubeskrivelig,” skrev Gerlinde Kaltenbrunner på sin hjemmeside, der havde godt 17 millioner besøgende på dagen for topforsøget. “Mit livs drøm er blevet virkelighed.”

Måske er du interesseret i ...

Læs også