Dengang da Chimborazo var verdens højeste bjerg

I 1800-tallet troede man , at vulkanen Chimborazo i Ecuador, var verdens højeste bjergtop.

7. maj 2013 af Hans Henrik Fafner

I mange år var det en almindelig antagelse, at den sovende stratovulkan Chimborazo i Ecuador, var verdens højeste bjergtop. Med sine 6.267 meter tiltrak den sig derfor stor opmærksomhed.

Dette er uden tvivl årsagen til, at den tyske opdagelsesrejsende Alexander von Humboldt, besluttede at bestige bjerget, da han var på rejse i området i 1802. Han og hans ekspedition nåede 5.878 meter op men måtte så vende om, da de stod overfor "en uoverskridelig kløft," som han skrev i sine dagbogsoptegnelser. Den egentlige grund til at han måtte opgive sit forehavende var dog efter alt at dømme højdesyge.

Toppen blev først nået et lille århundrede senere. Den britiske bjergbestiger, Edward Whymper, der havde overlevet katastrofen på Matterhorn i 1865, besteg Chimborazo i 1880 sammen med et hold italienske hjælpere. Han blev derfor den første europæer, der nåede op over 20.000 fod.

Men der var de, som stillede spørgsmålstegn ved, om han nu virkelig havde været på toppen. For at fastslå sin præstation besteg han vulkanen endnu en gang det følgende år, og sørgede denne gang for ordentlig dokumentation.

Chimborazo er faktisk verdens højeste bjerg

Historien har endnu en drejning, der handler om verdens højeste bjerg. Chimborazo er kun nummer 16 på verdensranglisten, men med en anden måling ser det anderledes ud. De 6.267 meter er i forhold til havets overflade. Sagen er blot, at Jorden ikke er nogen perfekt kugle. På ækvator buler den en smule ud, hvilket vil sige at afstanden fra ækvator til jordkuglens nøjagtige centrum er større end længere mod nord eller syd. Chimborazo ligger én breddegrad syd for ækvator, mens Everest ligger 28 grader nord for – og det betyder, at man efter den målestok skal lægge 2,1 kilometer til Chimborazos højde, hvilket altså gør det til verdens højeste bjerg.

Måske er du interesseret i ...

Læs også