Debatten om De Syv Tinder

Dick Bass blev i 1985 den første til at bestige det højeste bjerg på hvert af klodens syv kontinenter.

7. maj 2013 af Hans Henrik Fafner

Den amerikanske amatørbjergbestiger, eventyrer og forretningsmand, Dick Bass blev i 1985 den første til at erobre samtlige Syv Tinder.

Han havde selv fået ideen sammen med vennen Frank Wells, og projektet gik ud på at bestige det højeste bjerg på hvert af klodens syv kontinenter. The Seven Summits er Mount Everest (8.850 m) i Asien, Aconcaqua (6.962 m) i Sydamerika, Mount McKinley (6.194 m) i Nordamerika, Kilimanjaro (5.895 m) i Afrika, Elbrus (5.642 m) i den europæiske del af Rusland, Mount Vinson (4.897 m) på Antarktis, samt Mount Kosciuzko (2.228 m) i Australien.

Men dette faldt visse klatrere for brystet, for Kosciuzko er for nemt. Omkring 100.000 dagturister tager hvert år turen til toppen. Som en gæst skrev for nogle år siden, er den største fare ved bestigningen at blive ramt af en af de mange mountainbikere på vej op eller ned!

Dette fik den erfarne bjergbestiger Reinhold Messner til at tænke anderledes. Han fastholdt, at det 4.892 meter høje Puncak Jaya (Carstenzpyramiden) skulle være blandt De Syv Tinder, for her var da en udfordring for seriøse klatrere. Bjerget ligger ganske vist på den indonesiske del af øen New Guinea, men fordi denne ligger på samme kontinentalplade som Australien, blev hans Seven Summits anerkendt i bjergkredse. Han blev selv den anden mand til at erobre dem alle.

Siden opstod der debat om Elbrus. Den russiske tinde ligger faktisk så tæt på Europas almindeligt anerkendte, geografiske østgrænse, at store dele af forbjerget ligger i Asien. Det fik andre bjergbestigere til at mene, at den europæiske tinde på listen rettelig måtte være Mont Blanc (4.810 m) i Alperne, men det er en helt anden historie.

Måske er du interesseret i ...

Læs også