Verdens vanskeligste top?

Hvilket bjerg er det sværeste at bestige? K2, Cerro Torre og Mount McKinley er alle kandidater, men Baintha Brakk, også kendt som The Ogre (Menneskeæderen), overgår dem alle med ekstremt svære klatreforhold, omskifteligt vejr og sultne bjørne.

7. maj 2013 af Hans Henrik Fafner

Der er mange kriterier for, hvad gør en bjergbestigning farlig og vanskelig, og pladsen på verdensranglisten har længe været et hedt debatemne blandt klatrere.

Verdens næsthøjeste bjerg K2, som ligger på grænsen mellem Pakistan og Kina, er kandidat med sine elendige vejrforhold og høje dødelighed blandt klatrere.

Eller måske er det Annapurna, hvor lavinefaren altid lurer?

Cerro Torre mellem Argentina og Chile er kun 2.685 meter højt, men toppen består af næsten lodrette og stærkt uforudsigelige isvægge.

Og selvom Denali – bedre kendt som Mount McKinley – ser forholdsvis tilgængeligt ud, betyder beliggenheden i det nordlige Alaska, at iltforholdene er ekstremt vanskelige.

Baintha Brakk

Men Baintha Brakk hører uden tvivl til blandt de meget vanskelige. I fagkredse hedder det The Ogre – Menneskeæderen. Øverst oppe rejser bjerget sig godt 3.000 meter over en vertikal afstand af mindre end 2.000 meter, hvilket er en ekstrem stigning. Det er så vidt vides kun lykkedes mennesker at nå toppen af det 7.285 meter høje bjerg to gange.

Første gang var en britisk ekspedition i 1974, hvor to af deltagerne, Dough Scott og Chris Bonington nåede toppen via en 100 meter høj, lodret granitmur. Det var den 13. juli hen imod aften. Næste morgen begav de sig ned igen, og kort efter kom Scott i vanskeligheder, da han firede sig selv ned. Han bragede ind i bjergvæggen og brækkede begge ankler. Resten af turen ned måtte han derfor gennemføre på blødende knæ.

Og da han og Bonington stødte til ekspeditionens to andre deltagere længere nede, faldt den ene af disse i det vanskelige terræn og brækkede en arm og flere ribben.

Da de efter flere dages forsinkelse på grund af snestorm nåede frem til base camp, var den blevet forladt af ekspeditionens hjælpere. De havde troet, at Menneskeæderen havde fortæret endnu fire vovehalse, så det tog endnu nogle dages hasarderet nedtur til de nåede et sted hvor de kunne blive evakueret med helikopter.

Som om bjerget i sig selv ikke er farligt nok, er der i området masser af sultne bjørne, der ofte har fortæret ekspeditionernes depoter – og så ligger bjerget i en konfliktzone mellem Indien og Pakistan.

Måske er du interesseret i ...

Læs også