Leonardo da Vinci var bjergbestiger

Leonardo da Vinci klatrede op af alpetoppen Monte Rosa i det 15. århundrede.

I det 15. århundrede var den mest almindelige grund til at begive sig op i bjergene at bygge et alter. Men meget tyder på, at den store kunstner, opfinder og videnskabsmand Leonardo da Vinci, hen mod slutningen af århundredet besteg den italienske side af alpetoppen Monte Rosa.

Ingen ved, hvor langt, han kom op, og hvor præcis, han har været på bjergmassivet.

"Jeg så, at himmelen over mig var meget mørk," skrev han efterfølgende i sine optegnelser, hvilket tyder på, at han har været ganske højt oppe. Og han fortsætter: "Og når solen faldt på bjerget, var den meget klarere her end i lavlandet nedenfor, fordi en mindre mængde atmosfære lå imellem toppen og solen."

Hvad der drev ham, var hans karakteristiske nysgerrighed. Han interesserede sig for den evige sne på toppen, hvordan snekappen vokser og svinder med årstiderne, og ikke mindst hvad der bliver af smeltevandet. Han konkluderede, at bjerget "er udspring for fire floder, der flyder i fire forskellige retninger gennem hele Europa."

Han mente også at have iagttaget, at intet andet bjerg har sin fod så højt placeret, hvilket han så som grunden til at det stikker op over de fleste skyer. "Her falder der sjældent sne, kun hagl om sommeren, når skyerne står højest," skrev han.

Oplevelsen gav ham inspiration i sine malerier i de efterfølgende år, hvor der ofte ligger bjerge bag hans sædvanlige religiøse motiver, ligesom han begyndte at eksperimentere med himmelens farve.

Måske er du interesseret i ...

Læs også