Ingen højere end Stalin

Bjergbestigeren Yevgenij Ablakov blev folkehelt i Sovjetunionen på grund af hans ekspeditioner.

Der er masser af national prestige i at erobre bjergtoppe. Man havde altid gået ud fra, at Leninbjerget (7.134 m) var det højeste i Sovjetunionen, men da det i 1928 blev konstateret, at der faktisk var en højere tinde tæt herpå, navngav sovjetledelsen i Moskva den som Stalin, og så måtte der også sendes folk til toppen.

I spidsen for ekspeditionen stod den erfarne alpinist, Yevgenij Ablakov, og han nåede målet, 7.495 meter oppe, den 9.september 1933.

Ni år efter sin død var Josef Stalin faldet så meget i politisk unåde, at bjerget i 1962 blev omdøbt til Kommunismens Tinde, og efter Sovjetunionens sammenbrud fik det sit nuværende navn, Ismoil Somoni.

Men uanset de politiske forhold, står Yevgenij Ablakov stadig som en af historiens store bjergbestigere.

Ablakov blev folkehelt i begyndelsen af 1943 da han udførte endnu en opgave af national betydning. På det tidspunkt rasede Anden Verdenskrig og tyskerne havde placeret det nazistiske flag på toppen af Elbrus, det højeste bjerg i Kaukasus.

Ablakov og et hold elitebjergbestigere fra den røde hær banede sig vej gennem minefelter og ufremkommelige snemarker med det ene formål at plante Sovjetunionens røde fane med hammer og segl på tinden. Den 17. februar lykkedes missionen, der er kommet til at stå som et vigtigt vendepunkt i det 15 måneder lange slag om Kaukasus.

Måske er du interesseret i ...

Læs også