Det umulige dilemma

På Siula Grande i Peru udspillede sig et vildt drama i 1985. En bjergbestiger blev efterladt til at dø, men overlevede.

7. maj 2013 af Hans Henrik Fafner

Det 6.344 meter høje Siula Grande er ikke det højeste i de peruvianske, men nok det mest berømte. Og det skyldes ikke mindst et vanvittigt drama omkring to mænd.

I 1985 besteg to englændere, den 25-årige Joe Simpson og den 21-årige Simon Yates, bjerget fra vest, hvilket ingen havde gjort før dem. På tre dage nåede de toppen, og begav sig så nedad igen. Så faldt Simpson og brækkede det ene ben.

Yates stod med et dilemma. Skulle han efterlade vennen på bjerget og redde sig selv? Han besluttede, at de begge skulle ned sammen. Mens en voldsom snestorm rasede, blev han stillet overfor endnu en tung beslutning: han var i gang med at fire Simpson ned ad en stejl isvæg, og indså at rebet var for kort. Simpson hang i luften, og Yates havde ikke kræfter til at trække ham op igen. Imens begyndte han selv at skride mod afgrunden i den løse sne. For at redde sig selv, skar Yates rebet over. Simpson faldt omkring 30 meter i blød sne, kurede videre nedad og endte i bunden af en issprække.

Yates var sikker på, at Simpson var omkommet og begav til tilbage til base camp. Men ved et mirakel havde Simpson overlevet, kæmpede sig op, og i løbet af tre dage og nætter kravlede han tilbage til base cape, få timer før resten af ekspeditionen ville have forladt stedet.

Det første, Simpson gjorde, var at takke Yates for at have reddet hans liv. Efterfølgende har der været nogen debat om, hvor vidt Yates virkelig skar rebet over.

Måske er du interesseret i ...

Læs også