Alger blomstrer i Antarktis

Smeltevandssøer, der myldrer af liv, er fundet i afsondrede områder med havis i Antarktis og indeholder "det grønneste vand, jeg har set i verden", siger en ekspert.

1. marts 2011 af Christine Dell'Amore, National Geographic News

"Vildt grønne" smeltevandssøer, der myldrer af liv, er blevet fundet i fjerne områder med havis i Antarktis, siger forskere – og de kan være en positiv følgevirkning af global opvarmning.

De farvestrålende algevækster, som er observeret i det ret uudforskede Amundsenhav, har deres farver fra klorofyl, et pigment i forskellige former for planteplankton eller små alger. Algeædende dyreplankton, små krebsdyr kaldet kril, foruden fisk og rejer trives også i området.

Væksterne blev for nylig undersøgt af en videnskabelig ekspedition, der sejlede igennem Amundsenhavets polynia, et område i havisen, der er isfrit noget af året.

Polyniaer er ofte flere hundrede kilometer brede og er næringsrige "oaser", der giver levesteder til store og små dyr, siger Patricia Yager. Hun er chefforsker på Amundsen Sea Polynya International Research Expedition (ASPIRE), der er støttet af USA's nationale videnskabsfond og Polarforskningssekretariatet i Sverige.

De åbne lommer opstår af to grunde: fordi vinden blæser isstykker væk fra kysten, og fordi varm luft eller en opstigende strøm af varmt vand smelter dele af isen væk.

Når sommerhavisen smelter, kan det frigive mikronæringsstoffer i havet, som får algevæksten til at ryge i vejret. Mikronæringsstoffer er sporstofmængder af grundstoffer som f.eks. jern, der er livsvigtige for plantevækst.

Når gletsjere og havis i det vestlige Antarktis begynder at smelte på grund af global opvarmning, kan det give en større indstrømning af mikronæringsstoffer i havene, hvilket igen kan give større algevækst, siger Patricia Yager i et interview.

En sådan algeeksplosion kan faktisk være en klimagevinst, fordi planterne gør kål på en større del af drivhusgassen CO2 – men kun til et vist punkt, advarer hun.

Måske er du interesseret i ...

Læs også