I det øde landskab i Kilpisjärvi i finsk Lapland er naturens skønhed ofte enkel og nøgen. Månedens vinderbillede formidler i et enkelt, æstetisk udtryk en historie om den storslåede, kolde og barske natur, som alt liv i Nordskandinavien må tilpasse sig.

Galleri: Månedens pletskud 2013

Dette fotogalleri viser både den seneste vinder og tidligere vindere af National Geographics månedlige fotokonkurrence, Månedens pletskud.

17. januar 2013

Månedens pletskud er af tre børn – der tydeligvis selv har valgt, hvordan de ville posere – i midnatssol på øen Løkta i Midtnorge. Den gamle campingvogn leverer 70’er-sommerferiestemning i mørkningen til børnenes selvbevidste, charmerende optræden. Her er humor i en ualmindeligt flot komposition.

Månedens vinderbillede er et meget flot komponeret foto af en amerikansk slangehalsfugl taget i Pantanal i Brasilien. Med sin pelskraveagtige halsfjer og sit "festskrud" af sorte vinger poserer fuglen som i et opstillet lejlighedsportræt taget i et atelier.

Også månedens andenplads besættes af et foto med humor. En bille løber gennem det varme sand i den marokkanske ørken og hen over fotografens fodaftryk. Fotografen fortæller, at han normalt ikke hører til de største, men at han efter dette foto følte sig som en kæmpe. Et enkelt foto fanget lige der, hvor størrelsesforholdene er tydeligst, og motivet bliver sjovt.

Motivet på månedens andenplads er en fasankok i grøftekanten perfekt camoufleret med naturens efterårsfarver som baggrund. Farverne ligger som klatter i billedet, så det, der kunne være et traditionelt jagtmotiv snarere minder om et flimrende impressionistisk maleri, der drager og udfordrer øjet.

Kreativiteten er stor hos disse to etiopiske piger, der har lavet hatte af skaller og kapsler og stiller op til et billede, det er svært at blive klog på: Hvorfor ser de så triste ud, når de har taget så sjove hatte på? Der opstår en kontrast i fotoet, som holder øjet fast – og som gør billedet til månedens vinder.

På månedens andenplads har vi et foto fra den venetianske bydel Murano, som består af flere små øer. I denne klassiske spejling i vand gengives husenes farver og himlen så fint og klart, at man let lader sig rive med i en forestilling om en verden på hovedet.

Ålesund, der ligger på en smal landtange i det vestlige Norge, er her fanget i et drømmeagtigt øjeblik. Tågen ruller ind og er ved at omdanne fjord og by til et ensartet, mennesketomt sky-landskab med bjerge i baggrunden. Månedens førsteplads er nordisk natur, når det er allermest bjergtagende.

Månedens andenplads indtages af dette farverige foto fra byen Belem, der ligger ved Amazonas i Brasilien. Billedet viser byens havn, som er tørlagt af tidevandet, så fiskerbådene ligger på grund. Fuglene i forgrunden kommer altid på dette tidspunkt for at lede efter døde fisk, fortæller fotografen. Med sit virvar af farver og forrevne skyer bliver fotoet til et livligt øjebliksbillede rigt på detaljer.

Solen bryder igennem det lave, sorte skydække og stråler med et næsten guddommeligt lys ned over Tyrifjorden nær Oslo. Lyset og roen er på vej til at erstatte uvejr og kaos, og månedens maleriske vinderbillede har fanget dette øjeblik på magisk vis.

Månedens andenplads domineres ligesom vinderbilledet af Solens stråler på billedskøn natur. Fotoet har en smuk, skrådelt farve­deling med den klare blå himmel over frodig grøn vegetation. Farver, lys og fornemmelsen af sommervarme arbejder sammen på fineste vis i denne komposition.

Når man zoomer helt ind på naturen, kan man somme tider være heldig at fange et motiv som dette, hvor smådyrenes verden – som ofte er usynlig for os – får en størrelse, der fordrer vores opmærksomhed. I dette tilfælde to biller i spektakulære farver, der parrer sig i en forstørret eventyrverden af hårede og underligt blomstrende planter. Det er smukt, det er anderledes – og det er månedens pletskud.

I modsætning til fotoet ovenfor har fotografen på månedens andenplads valgt at formidle naturen ved at zoome helt ud og male med brede penselstrøg: Fårene græsser på lavtliggende enge uden for Malmø med Øresund, vindmøller og skyer i baggrunden. Her er natur- og menneskeskabt landskab på én gang i et harmonisk og dramatisk samspil.

Førstepladsen går til dette kontrastfyldte foto af sandklitterne ved Mui Ne i Vietnam. Stedet er et yndet udflugtsmål for familier, som går tur i området eller "surfer" på klitterne. Redaktionen var især optaget af, hvordan de små menneskesilhuetter sætter fantasien i gang: Er der to, der kysser? Hvad bærer ham til højre på? Hvad snakker de om i gruppen til venstre? Et flot foto, der fortjener et stort format.

I anledning af sommeren (og fordi det var umuligt at vælge) har månedens pletskud denne gang tre vindere. Andenpladsen indtages af dette på én gang varme og lidt tragiske billede af en lille kenyansk dreng, der står op ad en lerklinet væg. Drengens ansigt er fyldt med fluer, og han skæver lidt ængsteligt til de to ældre masaier, som han står i skyggen af. Fotografen har givet billedet titlen: I forfædrenes skygge.

Månedens tredjeplads kræver lidt forklaring: Billedet er af en biltunnel set fra oven. For at få det helt rigtige billede måtte fotografen klatre op på toppen af en snedækket tunnel og vente, til en bil på vej gennem tunnelen næsten nåede åbningen, så forlygterne kunne lyse motivet op – på nærmest magisk vis. Her er der uden tvivl ekstrapoint for fotografisk kreativitet.

Med et næsten uvirkeligt, filmisk sceneri som baggrund har månedens vinderfotograf fanget en yakokse på vej ned fra Base Camp på Mount Everest, efter at den har slæbt forsyninger op. Ved første øjekast er motivet ren, postkort-smuk natur, men yak­oksen er tæmmet og vidner om, hvilken forretning Mount Everest også er.

Dyretemaet fortsætter på månedens andenplads med et øjebliksfoto af noget, der ligner en firhovedet giraf eller et “animeret” Broadway-show. Fotografen fortæller, at han var på fotosafari i Samburu Nationalpark i Kenya, da disse fire giraffer pludselig stod lige bag hinanden og skabte et sjovt og anderledes motiv.

Månedens vinder er et foto af en havskildpadde fra Oman med det klassiske "traktorspor" efter sig. I 3 ½ time observerede fotografen skildpadden grave rede i sandet, lægge ca. 100 æg så store som tennisbolde, dække hullet til, grave et "snyde" hul for at narre evt. rovdyr og til sidst begive sig mod havet. Et smukt foto i et originalt perspektiv, hvor milde farver fint indrammer fortællingen om det store, fredelige dyr.

Andenpladsen besættes af dette stemningstunge, gotisk inspirerede sort-hvide foto af den gamle kirkegård i Varhaug i Sydvestnorge. Kirkegården ligger i et naturskønt område ud til vandet, og dens historie går tilbage til middelalderen. I dag er den fredet. Det lille kapel til højre er fra 1951 og bruges ofte til vielser.

Månedens vinderbillede er fra en travl café i Istanbul. Den åbne dør drager blikket og giver et glimt af en nærmest tidløs verden udenfor. Et meget flot komponeret øjebliksbillede, som bringer stemningen fra varmere og sydligere himmelstrøg ind under huden på beskueren.

Andenpladsens tema er vinter i Norden med et tvist. En muslingeskal på stranden er fanget i det, der ligner en frossen bølge. Vinklingen er uventet, og motivet er et fund. Solen lyser dele af motivet op og skaber fine kontraster i dette smukke foto af nordisk natur i minusgrader.

Dette foto er taget en efterårsaften i 2012 ved den lille by Bjerkvik i Nordnorge. På den anden side af Ofotfjorden venter en malmbåd på at lægge til kaj i Narvik. Det bløde lys bag skibet fra solens stråler i regnen tilfører billedet en let atmosfære under en dramatisk mørk himmel. Denne dobbelte stemning skaber et spændingsfelt i fotoet og giver det lige det ekstra, der skal til, for at vinde månedens pletskud.

Symmetri, kommunikation og vinkling er nøgleordene for månedens andenpladsvinder. Her er beviset for, at man kan tage gode billeder i vinterlys. Vinklen nedefra løfter skovbunden højt op i billedet og skaber en fin kontrast til den eventyrlige dis omkring træerne. Begge dele danner ramme om og peger på smuk vis ind mod det centrale i billedet: mand og hund i skarp silhuet og i tydelig kommunikation med hinanden.

Spraymalede småfugle? Næ, det er såmænd en art finker kaldet krognæb. De lever i nåleskovsområder i det nordlige Europa og Asien, og på månedens vinderfoto er den røde han og den gulorange hun fanget i byen Vantaa nær Helsinki. Naturen viser sig fra sin smukkeste side i dette velkomponerede foto af fugle, farver og føde i vinter-overflod.

Dette foto udløste et samstemmende "Århh" fra redaktionen samt en prompte kåring til månedens andenplads. Det er et fint klassisk billede med solnedgang og træer i silhuet, der spejler sig i vandet, samt træbro, lysthus og sne. Et foto, hvori alt er på sin rette plads, og som man derfor med ro i sjælen kan lade øjnene hvile på.

Tre unge buddhister i Mongoliets hovedstad, Ulan Bator, vender hoved og blik synkront mod en ung, letpåklædt pige, der går forbi. Historien i månedens vinderbillede spænder vidt: Vi har det klassiske "maskuline blik", som det kaldes inden for bl.a. kønsforskning, vi har mødet mellem tradition og moderne livsstil og ikke mindst humor.

Billedet er taget en sommeraften i Finland, hvor fotografen fangede et velkendt motiv i en overraskende situation: en ren i færd med at tisse i haven. Det er sjældent, at så sky dyr bliver taget på fersk gerning på denne måde. Renen har opdaget fotografen og vender sig om for at se, hvad der sker. Men det er for sent at løbe. Øjeblikket er foreviget, og fotoet tildeles denne måneds andenplads.

Måske er du interesseret i ...

Læs også