Trip Jennings

Kajakroeren Trip Jennings er en af vores udvalgte vovehalse i portrætserien om modige mænd og kvinder, som rykker grænserne på deres felt.

9. januar 2013 af Pat Walters

Trip Jennings har styret sin kajak gennem alverdens skummende, strømfyldte floder, og i 2008 gennemførte han for første gang Congoflodens notorisk oprørte nedre løb. Den 30-årige amerikaner er nu også begyndt at bevæge sig omkring til fods, på motorcykel og i fly, når han sætter kurs mod fjerne egne i naturfredningens navn.

Han har bl.a. indsamlet elefantmøg i Den Demokratiske Republik Congo for at lave et DNA-kort over elefantbestande, så man kan spore kilden til det elfenben, der sælges af krybskytter. Og sidste sommer dokumenterede han den truede Alaska-laks’ vandring.

Du filmede laksevandringen fra et fly fløjet af naturforsker Mike Fay?

Mike er en dygtig, men vanvittig pilot. Vi fløj 3 m over floden med 60 m høje træer på hver side, hvilket var dybt skræmmende. Hele vejen stirrede jeg på en iPad, som viste optagelserne fra flyets kameraer. Indimellem føltes det som et computerspil. Når jeg ror kajak, kan jeg i det mindste bilde mig selv ind, at jeg er herre over min egen skæbne.

Du bevæger dig altid langt væk fra alfarvej – med eller uden kajak.

Det er af yderste vigtighed at nå ud til de sidste uspolerede steder, dokumentere dem og vise dem frem for resten af verden, i håb om at de kan forblive uspolerede.

Det er vel ikke altid en let opgave?

I Congo har jeg oplevet at ligge på jorden med ansigtet ned i sandet og et geværløb i nakken. Da jeg var der sidst, fremsatte en krigsherre dødstrusler mod alle naturfredningsfolk, der arbejdede i området.

Er du bange for, at du skal dø på en af dine ture?

Jeg er nok ikke så bange for døden. Men når det er sagt, ønsker jeg ikke at dø på en ekspedition. Jeg vil gerne dø, når jeg er blevet en gammel mand og ligger i en seng. Ikke i et fly midt ude i vildmarken eller som offer for en krybskyttes kugler.

Måske er du interesseret i ...

Læs også