Maoistiske oprørere truer Indien

I de indiske delstater Chattisgarh og Jharkand udplyndrer den maoistiske naxalit-bevægelse den mineralrige undergrund og udnytter den ekstremt fattige lokalbefolkning. Oprørerne er blevet kaldt Indiens største sikkerhedstrussel.

7. april 2015 af Anthony Lloyd

Naxalit-militsen har taget kontrol over junglen

I ufremkommelige jungleområder i de indiske delstater Chattisgarh og Jharkand – der huser 90% af Indiens kulreserver og over 50% af landets mineralforekomster – har den maoistiske naxalit-milits skabt et styre med skyggemyndigheder, kommunisme, folkedomstole og bevæbnede celler.

Oprørske maoister rekrutterer advasi-folk

De første maoister kom til Abujmarh-junglen i delstaten Chattisgarh i 1989 på flugt fra myndighederne. Det lokale adivasi-folk, som lever i ekstrem fattigdom uden for myndighedernes rækkevidde, så nye muligheder i den militante kommunisme og bød oprørerne velkomne. Mange adivasi-folk har desuden ladet sig rekruttere til bevægelsen.

Lokalbefolkningen følte sig nemlig svigtet af regeringen og mineindustrien, der var begyndt at fordrive dem og ekspropriere deres jord, og de håbede derfor på, at oprørerne kunne hjælpe dem til en mere retfærdig fordeling af de store mineralrigdomme.

Naxalit-militsen udnytter lokalbefolkningen og mineindustrien

Et oprør skal finansieres, og naxalit-militsen har opdaget, at rigdommene i undergrunden er en lukrativ forretning. Med vold og trusler tvinger de nu mineselskaber til at udbetale dem store summer i bestikkelse. “I mange dele af Indien er maoismen ikke længere drevet af ideologi, men af afgifter," har Indiens tidligere minister for udvikling i landområderne, Jairam Ramesh, udtalt.

Det efterlader adivasi-folket i en endnu vanskeligere situation. De lever stadig i ekstrem fattigdom og trues nu oven i købet af en velhavende og velorganiseret milits, hvis medlemmer ikketøver med at dræbe, hvis de trues på deres indtægter.

Læs mere

Tag med National Geographic på en farlig mission ud i den indiske jungle, og mød nogle af de lokale, som har stået ansigt til ansigt med naxalit-bevægelsens grusomheder. Læs hele artiklen Indiens kulfyrede oprør fra National Geographic nr. 5, 2015 her.

NB! Du skal have en profil på National Geographic for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på download, får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i ...

Læs også