Kumarier: Nepals levende gudinder

I middelalderen havde næsten hver eneste by i Kathmandudalen sin egen kumari. I dag er der kun ti kumarier tilbage i Nepal, og de udvælges – ligesom dengang – udelukkende blandt familier, som er tilknyttet bestemte traditionelle lokalsamfund.

15. juni 2015

Kumarier er betegnelsen for Nepals levende gudinder. At være kumari er både en velsignelse og et stort ansvar for de helt unge piger, der bærer titlen.

Gudinde som seksårig

Seksårige Unika hører til den buddhistiske befolkningsgruppe newar, som i mange hundrede år har tilbedt helt unge piger som kumarier, dvs. levende gudinder. Hun har lige været igennem en rituel udvælgelsesproces og er nu blevet ophøjet til gudinde.

Nu skal Unika gå klædt i rødt, og ved højtider skal hendes pande males rød som udtryk for kreativ energi. Et af hjemmets værelser skal reserveres til tilbedelsesrum og udstyres med en trone, hvorfra gudinden kan modtage sine tilbedere. Familien skal hver morgen udføre tilbedelsesritualer foran hende.

Som kumari må man ikke røre jorden

Hun må kun komme udenfor ved højtider, og når det sker, skal hun bæres af nogen eller sidde i en bærestol, for hendes fødder må ikke røre jorden. Hun må kun spise bestemt mad, og alt i huset skal holdes rituelt rent.

Menstruation afslutter gudestatus

Men frem for alt må hun ikke udgyde blod. Gudindens ånd, der kaldes shakti, og som indtager pigens krop, når hun bliver kumari, menes at forlade hende, hvis hun mister blod. Selv en tilfældig hudafskrabning kan blive afslutningen på hendes guddommelighed. Uanset hvad mister hun altid sin status som gudinde, når hun får sin første menstruation.

At være kumari er både en velsignelse og et tungt ansvar

Unika ønskede selv at blive kumari, men hendes far, Ramesh, fortæller, at selv om der følger mange velsignelser med, er en kumari et tungtvejende ansvar for alle. Dels er det dyrt, dels er han bekymret for sin datters fremtid. Unika forventes at vende tilbage til en normal tilværelse, når hendes liv som levende gudinde slutter, men efter års forkælelse og afsondrethed kan overgangen fra gudinde til almindeligt dødelig være svær.

Slanger i underlivet?

Og så er der rygterne, som påvirker tidligere levende gudinders ægteskabsmuligheder. “Mænd er overtroiske, når det gælder giftermål med tidligere kumarier,” fortæller Ramesh. “De tror, de vil komme ud for forfærdelige ulykker, hvis de forsøger sig.” Gudindens ånd kan stadig være stærkt funderet i en tidligere kumari, siges det, selv efter de rensningsritualer, hun gennemgår, når hun træder tilbage. Nogle tror, der kommer slanger ud af underlivet på tidligere kumarier og sluger de ulyksalige mænd, som har sex med dem.

Men Unika er ligeglad. Hun tager højtideligt imod tilbedere på sin trone, velsigner dem og synes at stortrives i den feterede rolle som gudinde med overjordiske kræfter. Fremtiden ser ikke ud til at bekymre hende spor.

Læs mere om kumarier

Hvis du vil vide mere om Nepals kumarier, kan du læse hele artiklen Nepals levende gudinder fra National Geographic nr. 6, 2015, her.

NB! Du skal have en profil på National Geographic for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på download, får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i ...

Læs også