En kvinde søsætter en offergave på Mekong-floden, der i Laos kendes som “vandenes moder”, under nytårsfestlighederne Boun Pi Mai Lao i april.

Galleri: Helligt vand

Fra dråberne i døbefonten til ligbrænding ved hellige floder – vand er ladet med religiøs symbolik, der fylder hele vores liv med mening.

10. maj 2010

Fra dråberne i døbefonten til ligbrænding ved hellige floder – vand er ladet med religiøs symbolik, der fylder hele vores liv med mening. Foto: John Stanmeyer

Nytåret i Laos bliver fejret med masser af plask. I byen Louangphrabang bliver der brugt så meget vand til festerne, at vandtrykket bliver reduceret til nogle få dråber.

En familie bliver velsignet med helligt vand ved en nytårsfest i Louangphrabang i Laos.

En pilgrim opnår fornyelse i Saut d’Eau-vandfaldet under festen for Miraklernes Jomfru i Ville Bonheur på Haiti. Voodoo og kristendom smelter sammen, når de troende beder til jomfruen og tager imod Ioa, ånder, der siges at bebo vandfaldet.

At blive døbt er ifølge den græsk-ortodokse kirke at blive født ind i et nyt liv i Kristus. Syv måneder gamle Stellios Theodore Gikas bliver dyppet tre gange under ceremonien i Sankt Georg-katedralen i det økumeniske patriarkat i Istanbul.

Omtrent seks millioner pilgrimme om året besøger Lourdes grotten i Frankrig, hvor Jomfru Maria viste sig i 1858.

Muslimer udfører renselsesritualet wudu, før de beder ved Beyazit-moskeen i Istanbul i Tyrkiet.

“Badet er verdens paradis,” siger viziren i klassikeren Tusind og én nat. Et hammam (dampbad) er et vigtigt mødested i den islamiske kultur. Cemberlitas Hamami i Istanbul i Tyrkiet, som blev bygget i 1584, har særskilte afsnit for mænd og kvinder.

Det hellige vandfald ved det store Tsubaki-alter i Mie-præfekturet i Japan vasker urenheder væk under shinto-ritualet ved navn misogi shuho, som fejrer foreningen af den tilbedende, vandfaldet og universets livsskabende kraft.

En chasidisk jøde i Ukraine dypper sig i en stenbrudssø for at rense sig før det jødiske nytår Rosh Hashanah.

At svømme i de varme kilder ved Hierapolis-Pamukkale i Tyrkiet er at bade i en tradition, der er mere end 2000 år gammel. Badene blev fremstillet af Pergamum kongerne i det andet århundrede f.Kr. og tiltrækker nu to millioner turister om året.

Ved fuldmåne i april vader tusinder af hinduer ud i det hellige kildevand i Pura Tirta Empul templet på øen Bali i Indonesien.

Ganges-floden er den helligste af Indiens vandløb og Varanasi er et af de mest guddommelige steder for pilgrimme, der tror på at floden renser alt, hvad den rører. Bryllupsgæster får ganges vand som gave. De troende kommer et par dråber af vandet i deres daglige bad. De døende kommer ofte til floden for at tage deres sidste bad. De døde bliver kremeret på dens brede.

Flydende olielamper lyser Ganges-floden op i anledning af Ganga Dussehra festivalen i Haridwar.

Måske er du interesseret i ...

Læs også