Fra jurist til shaman

Senere møder jeg Oleg Dorsjijev på hans spartanske, svagt oplyste kontor i Tengeri-shamanernes hovedkvarter i udkanten af Burjatiens rolige hovedstad, Ulan-Ude. Uden for den lave træbygning står en kæmpemæssig skulptur, der er formet som et juletræ og overdynget med blå bannere, elsdyrgevirer og et bjørnekranium. "Når man går i trance, mærker man en energiudladning nærme sig," siger han og hæver stemmen. "Man kan ikke se den – det er som en menneskeskikkelse i tågen. Men når den kommer tættere på, kan man se, hvem det er; at det er en ånd. En, der levede for længe siden."

6. december 2012

Senere møder jeg Oleg Dorsjijev på hans spartanske, svagt oplyste kontor i Tengeri-shamanernes hovedkvarter i udkanten af Burjatiens rolige hovedstad, Ulan-Ude. Uden for den lave træbygning står en kæmpemæssig skulptur, der er formet som et juletræ og overdynget med blå bannere, elsdyrgevirer og et bjørnekranium.

"Når man går i trance, mærker man en energiudladning nærme sig," siger han og hæver stemmen. "Man kan ikke se den – det er som en menneskeskikkelse i tågen. Men når den kommer tættere på, kan man se, hvem det er; at det er en ånd. En, der levede for længe siden."

"Han træder ind i en, og ens bevidsthed viger," fortsætter Oleg Dorsjijev. "Bevidstheden drager et eller andet smukt sted hen. Og ånden overtager ens krop. Og når man så er færdig, forlader den en igen, og man får sin bevidsthed tilbage. Og man føler sig utroligt træt – det tager lang tid at komme til hægterne igen."

Inden Oleg Dorsjijev blev shaman, var han jurist og arbejdede for justitsministeriet – hvad man let kan forestille sig med hans fornuftige og fattede væsen. "Jeg gik med hvid skjorte og slips," siger han. "Jeg tjente godt." For 12 år siden blev han som 34-årig ramt af "shamanistisk syge", som er en længere periode med store psykiske, professionelle, personlige eller fysiske problemer; den slags menes at være et tegn fra ånderne. Generne fortsætter, indtil man giver sig og samler den shamanistiske handske op.

"Jeg havde ondt i hovedet, ondt i ryggen. Og da jeg er et temmelig rationelt menneske, gik jeg til lægen," fortæller Oleg Dorsjijev. Men lægen kunne ikke finde noget galt. "Jeg havde skyldfølelse, som om det var noget, jeg simulerede." Det varede i fire år, indtil en bekendt, der var shaman, gik i trance for at rense ham. Under ritualet afslørede ånderne, at Oleg Dorsjijev var en af de udvalgte. Han har nu dyrket shamanisme i otte år, og smerterne er forsvundet.

Oleg Dorsjijev var med til at stifte Tengeri-fællesskabet tilbage i 2003, fordi han gerne ville være del af et fællesskab. Foreningen er for nylig blevet genstand for voldsom kritik. Der eksisterer en stiltiende overenskomst om, at shamaner aldrig beder klienterne om penge, men flere fremtrædende burjatiske shamaner har beskyldt Tengeris medlemmer for at tage sig ublu betalt for deres ydelser og for at være opmærksomhedssøgende og piske en stemning op med cirkusagtige gøglerier hos et let påvirkeligt publikum. Her skal det dog lige indskydes, at den shamanistiske verden er splittet af kliker og rivaliserende grupper, så en del af uviljen kan muligvis tilskrives jalousi.

"Vi får ikke løn – vi lever af det, folk bestemmer sig for at give os," siger Oleg Dorsjijev. Mens jeg er sammen med ham, forekommer han mig at tage sine professionelle pligter meget alvorligt, og jeg har aldrig set ham bede nogen om penge. Han bor med sin kone, Tatjana, deres to sønner og en datter i en beskeden toværelses lejlighed i en ejendom, Tatjana er administrator for. "Vi klarer os. Vi har nok til brød," ler han.

Selve ideen om en shamanistisk forening slår mange iagttagere som mærkelig – ja, ligefrem kættersk – da shamaner traditionelt har været et landligt fænomen og virket som selvstændige hjemme i deres landsbyer og i deres nomadestammer. Tengeris medlemmer siger til gengæld, at hvis de ikke havde sluttet sig sammen i en egentlig forening, var de blevet løbet over ende af de mere gængse religiøse grupper, der har vundet fodfæste efter kommunismens fald. "Religion er markedsføring," siger Oleg Dorsjijev.

Måske er du interesseret i ...

Læs også