Museumsfolk forhindrer Islamisk Stat i at smadre kunstskatte

De kunne have valgt at flygte over stok og sten for livet, da krigere fra Islamisk Stat stormede den 4.000 år gamle syriske by Palmyra. I stedet blev byens museumsfolk så længe som overhovedet muligt for at redde uvurderlige kunstskatte.

21. juli 2015 af Tim McGirk

Efter seks dages kamp blev modstanden for hård. Tusindvis af IS-krigere stormede midt i maj den 4.000 år gamle ørkenby Palmyra, og de syriske tropper tog flugten. For de ansatte på museet i Palmyra var situationen dog ikke kun et spørgsmål om liv og død.

Palmyra og dens arkæologiske monumenter er på UNESCOs Verdensarvsliste. Men uden hjælp fra bombefly kunne de intet gøre for at beskytte byens stensøjler, gravmonumenter, templer og det romerske amfiteater.

Ifølge FN har flere end 230.000 syrere mistet livet under den fire år lange syriske borgerkrig, mens mere end 300 monumenter er blevet plyndret eller ødelagt.

Tapre museumsfolk forlod Palmyra i en regn af kugler

Museumsfolkene satte sig for i et sidste, desperat forsøg at redde museets kunstgenstande. De barrikaderede sig i bygningen, mens de pakkede græsk-romerske statuetter, smykker, glas og mosaikker.

"Vi ville egentlig ikke bruge vejene til at køre kunstskattene ud på. De var fulde af banditter og rebeller", sagde lederen for syriens museer og antikviteter, Maamoun Abdulkarim, der styrede slaget fra Damaskus. "Til sidst havde vi intet valg".

Museumsfolkene blev beskudt, mens de læssede lastbilerne. Tre ansatte faldt såret og blødende til jorden. De blev hevet op i lastbilerne, som i høj fart kørte ud af byen med en kugleregn efter sig.

"Et par sekunder mere, og jeg tør ikke tænke på hvad der ville være sket", sagde Abdulkarim.

De sårede blev efterladt på hospitalet i nabobyen Homs, inden lastbilerne fortsatte til Damaskus. Skattene er nu placeret i sikkerhed. "Det lykkedes os at redde 95 % af museets kunstgenstande", sagde Abdulkarim.

Video: Om IS' ødelæggelse af historiske monumenter

National Geographics arkæolog Fred Hiebert kommenterer Islamisk Stats systematiske ødelæggelse af historiske monumenter og antikviteter.

IS henretter arkæolog

Den 81-årige arkæolog, Khaled al-Asaad, som i 40 år tog sig af Palmyras skatte i Syrien, er på tragisk vis blevet henrettet af Islamisk Stat.

I en måned har han været gidsel hos den militante gruppe, som forsøgte at få informationer ud af ham omkring placeringen af de historiske kunstskatte.

Khaled al-Asaad nægtede dog at give informationerne fra sig og blev halshugget.

Læs mere om den tragiske begivenhed her

Måske er du interesseret i ...

Læs også