Fotoreportage: Kunst på havets bund?

Se billeder Jason deCaires Taylors helt enestående skulpturer, som står på havets bund og fungerer som koralrev.

17. januar 2012 af Jason deCaires Taylor

Mine naturtro skulpturer står ude i havet og fungerer som tropiske koralrev. Ved første øjekast ligner de ruiner fra en forsvunden civilisation. Men se nøje efter.

De er baseret på nutidige mennesker, der foretager sig nutidige ting, og er støbt af koral-venligt, pH-neutralt, søbestandigt beton.

For fem år siden smeltede min interesse for skulptur, dykning, scenografi og fotografering sammen i Grenada i Caribien. Det gik op for mig, at undervandsstatuer måske kunne være en kunsterisk måde at genoplive en bugts økosystem på.

Efter at have fået tilladelse fra regeringen steg mit ambitionsniveau. Siden da har jeg nedsænket hundredvis af værker og fotograferet resultatet.

Først skitserer jeg en statue. Så undersøger jeg, hvordan jeg bedst kan konstruere, transportere og installere den ved hjælp af kraner og mandskab. Når den er på plads, tager jeg billeder af den – det er den sjove del. Men det er også en udfordring.

Saltvand forvrænger former, og vejr og lys er upålidelige. Nu ses mine værker af dykkere, svømmere med snorkel og turister i både med glasbund. Jeg håber, at de får fornøjelse af dem og samtidig sætter pris på, hvor de står – i et vigtigt skæringspunkt mellem kunst, videnskab og miljøet.

Jason deCaires Taylor

Se mere af Jason deCaires Taylors arbejde her: underwatersculpture.com.

Måske er du interesseret i ...

Læs også