Er hulemalerier præcise gengivelser eller symboler?

Nye oplysninger fra dna-analyser af hulemalerier i Frankrig tyder på at tidlige mennesker malede ret præcise observationer af deres omgivelser.

Hulemalerier er ikke kendt for præcision – arkæologer har diskuteret, om de forhistoriske malerier primært var symboler eller præcise gengivelser af dyr.

Er de væsner, der pryder væggene i Pech Merle-hulen i Frankrig, afbildninger af heste malet 23.000 f.Kr.? Helt sikkert; vildheste havde på det tidspunkt allerede strejfet om i Europa i årtusinder. Men en plettet hest? Ny forskning siger ja.

Hidtil troede man, at plettet pels kun fandtes i få moderne racer, som Appaloosa-racen, men så dukkede genotypen ofte op i dna-analyser af hesteknogler fra Vesteuropa fra den pleistocæne epoke.

Det betyder, at tidlige mennesker "gjorde meget præcise observationer af deres omgivelser", siger Arne Ludwig fra Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung i Berlin.

Spørg os

Har du et spørgsmål til NG’s eksperter? Send mail til sporg@natgeo.dk. Kun spørgsmål, der bringes i bladet, bliver besvaret og præmieres med et flot verdenskort.

Måske er du interesseret i ...

Læs også