RØNTGEN-RYTMER: Den sære, hemmelige historie om de forbudte LP'er I USSR

I Sovjetunionen under den kolde krig var det nærmest umuligt at få fat i amerikansk musik. Men nogle opfindsomme piratkopister fandt ud af at fremstille ulovlige plader på brugte røntgenbilleder af vinyl, som blev solgt i smug.

6. juni 2017

Hør lydfortællingen (på engelsk) om de hemmelige “knogle-plader" og Sovjetunionens subkulturer i 1950'erne og -60'erne her:

Ulovlig musik 

I USSR var meget musik forbudt, især i starten af den kolde krig. Vestlig jazz og rock blev stemplet som fjendens musik: russisk emigrantpop, forrædernes musik. Sovjetunionen forbød “enhver form for musik med swing i”, siger den britiske musiker Stephen Coates, der har grundlagt X-Ray Audio Project for at dokumentere ét forsøg på at undslippe statskontrollen.

I 1946 fandt de opfindsomme musik-entusiaster Ruslan Bugaslovskij og Boris Taigin fra Leningrad ud af, hvordan man kunne kopiere grammofonplader. Originalerne blev smuglet ind i landet, ofte af sømænd. Da det var svært at skaffe udstyr i USSR, ribbede de redskaber og gamle pladespillere for dele, som de brugte til at bygge en optagemaskine med. Selve LP'erne blev fremstillet af kasserede røntgenbilleder, der var lavet af en form for plast, der var blødt nok til at skære pladeriller i.


Røntgenbilleder skjulte LP'er

Resultatet var noget helt særligt: Et røntgenbillede af brækkede ribben udsendte melodisk russisk tango. Musicalsang flød fra et hofteskred. Et menneskekranie dannede baggrund for amerikansk jazz. “Man har de her billeder af sovjetborgernes indre præget med den musik, de i hemmelighed holdt af,” siger Stephen Coates, som tilfældigt faldt over en af disse “knogleplader” for et par år siden i Sankt Petersborg.

Piratkopister i andre byer begyndte også at bruge metoden, og det førte til en undergrundskultur, som varede næsten 20 år. Men myndighederne fandt ud af det, og Ruslan Bugaslovskij måtte i fængsel tre gange. “Så meget kan musik betyde,” siger Stephen Coates.

 

Måske er du interesseret i ...

Læs også