Ku Klux Klan: De kutteklædte bødler fylder rundt

Den 24. december 2015 er det 150 år siden, at det racistiske broderskab Ku Klux Klan opstod i den amerikanske flække Pulaski, Tennessee. Få deres gruopvækkende historie her.

17. december 2015 af Andreas Ebbesen Jensen

### Ku Klux Klan har eksisteret i 150 år Det er ikke kun Jesus Kristus, der fejrer sin fødselsdag den 24. december. Det samme gør det amerikanske, racistiske broderskab Ku Klux Klan, der har 150 år på bagen i 2015.

Men der er ærlig talt ikke særlig meget at fejre.

For hvor Jesus prædikede kærlighed og tilgivelse, har medlemmerne af den højrenationalistiske organisation siden 1865 prædiket had og straf mod USA’s sorte befolkning.

Vi går de kutteklædte klanmedlemmers historie efter i sømmene og giver dig et overblik over Ku Klux Klans (u)gloværdige historie.

### 1865: Ku Klux Klan ser dagens lys Ku Klux Klan stiftes den 24. december af seks unge mænd i byen Pulaksi i Tennessee. I starten ville broderskabet bare have det sjovt og lave larm i gaden, når de iført lange dragter og masker red rundt og skræmte folk i byen.

### 1867-70: Medlemmerne strømmer til Den tidligere sydstatsgeneral. George W. Gordon, gør Ku Klux Klan til en kamporganisation.

Som klanmedlem er man nu forpligtet til at kæmpe for at give Sydens folk (læs: alle de hvide) sine rettigheder tilbage. Ku Kluxerne må sværge på, at de er “tilhængere af den hvide mands styre” og at de er “imod negernes ligestilling”.

Den nye organisering og mystikken omkring Ku Klux Klan får tusindvis af frustrerede sydstatsfolk til at melde sig under fanerne og i 1868 har organisationen angiveligt 550.000 medlemmer.

Ku Klux Klan blev omdannet fra en social klub til en kamporganisation, og maskerede ryttere red ud i natten for at underkue de frigivne sorte såvel som hvide “nigger lovers”. Uskyldige familier blev overfaldet i deres hjem, pisket og lynchet.

### 1871-73: Lov mod Ku Klux Klan vedtages Kongressen i Washington får gennemført Ku Klux-loven, der forbyder maskering i grupper og - ikke mindst - giver borgerne mulighed for at anlægge sag ved forbundsdomstolene, hvis de er blevet forhindret i at bruge deres stemmeret.

Militæret sætter ind over for de rettighedskrænkende klanmedlemmer, og snart er organisationen fuldstændig i knæ.

### 1915-1925: Ku Klux Klan vender tilbage Ku Klux Klan genopstår på ny efter 40 års dvale - denne gang anført af William Joseph Simmon. Klanens nye leder udnævnte sig selv til ‘kejserlig troldmand’ og indfører blandt andet korsafbrændinger (stærkt inspireret af filmen ‘Birth of a Nation) og de berygtede hvide hætter.

Ku Klux Klans popularitet vokser støt, og i 1924 når medlemstallet op på foruroligende 4 millioner. Da William Joseph Simmons efterfølger, ‘stordragen’ D.C. Stephenson, bliver fængslet for mord året efter, går klanen i forfald.

### 1960’erne: Klanen vækkes til live igen Ku Klux Klans tredje opblomstring sker i kølvandet på borgerrettighedsbevægelsen anført af Martin Luther King og Malcolm X. Her finder klanen tilbage til den gamle terrorvirksomhed med mord på borgerrettighedsaktivister.

### Ku Klux Klan i dag I dag er Ku Klux Klan nærmest gået i opløsning i nynazistiske fraktioner, som bekæmper hinanden indbyrdes. Ku Klux Klan forsøger at komme af med deres gammeldags image med de hvide dragter og brændende trækors, og i dag kan også kvinder og katolikker blive medlemmer.

Der eksisterer 160 aktive Ku Klux Klan-afdelinger i USA lige nu ifølge organisationen Southern Poverty Law Center. Du kan se det interaktive kort i stor størrelse her.

Måske er du interesseret i ...

Læs også