Jacques Cousteau - havforskeren over alle

I juni 2010 ville kaptajn Jacques-Yves Cousteau være fyldt 100 år.

Jacques Cousteau vandt verdens anseelse som en pionér inden for havforskningen og som et visionært menneske, der har sat gang i fantasien hos os alle. Mens vi sad klinet til tv-skærmen, gav hans spændende og eventyrlige liv os en bedre indsigt i og påskønnelse af den tavse verden i havets dyb.

“Havet er alt. Det dækker 70 % af Jorden. Det er en uendelig ørken, hvor mennesket aldrig er ensomt, for man kan føle livet røre sig på alle sider. Havet er blot det konkrete udtryk for et overjordisk og vidunderligt liv. Dér er jeg fri!” Sådan følte han det, den franske kaptajn, opdagelsesrejsende, opfinder, ingeniør, naturforsker, digter og profet.

Jacques-Yves Cousteau henvendte sig for første gang til National Geographic Society i 1950. Dengang var han kun kendt som filmproducent og for at udvikle den såkaldte lungeautomat – en indåndingsventil til brug under vand, som revolutionerede scubadykningen.

Cousteau søgte støtte til en verdensomspændende ekspedition. Han samarbejdede med flere videnskabsinstitutioner i Frankrig, og han havde et skib ved navn Calypso (opkaldt efter en havnymfe i Odysséen), der havde tjent som minestryger under anden verdenskrig. Cousteau havde bygget skibet om til et moderne, havgående forskningsfartøj.

Der var noget fascinerende ved denne helt urealistisk slanke franskmand med det brede smil og de store, fængslende øjne. “Il faut aller voir,” sagde han ofte. “Man skal ud at se det.”

Så National Geographic gik om bord i noget, der måske kunne se ud som et usikkert eventyr. Selv var Cousteau aldrig i tvivl om udfaldet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også