Galleri: Mumier fortæller historier flere hundrede år efter døden

Dario Piombino-Mascali har undersøgt mumier i en krypt i Vilnius i Litauen og forskningsprojektet, som er sponsoreret af National Geographic, giver et unikt indblik i livet i 1700- og 1800-tallet. Se de uhyggelige billeder fra projektet her.

5. maj 2015 af Karen Weintraub & Nicole Werbeck

Vigtige folk og Napoleons tropper ligger mumificeret side om side

Når de rigeste og mest betydningsfulde borgere døde i 1700-tallets Vilnius i Litauen, blev de begravet under Den Dominikanske Helligåndskirke i byens centrum. Årtier senere fik de selskab af ligene af Napoleons tropper, der var bukket under på vejen hjem til Frankrig efter deres nederlag i Rusland.

Gravene blev også brugt af de levende. Da Vilnius blev indtaget af den polske hær under 1. Verdenskrig og af nazisterne under 2. Verdenskrig, blev krypten brugt som beskyttelsesrum. Men ligene i krypten holdt stand – selv da den sovjetiske ledelse forsøgte at lave de skjulte kælderhvælvinger om til et museum, der skulle være en hyldest til ateismen.

”De begravede fik lov at hvile i fred og var samtidig vidner til de historiske begivenheder, der udspillede sig i byen,” siger den italienske antropolog Dario Piombino-Mascali, der har studeret ligene i fem år.

Over halvdelen af ligene i den litauiske krypt gik hurtigt i forrådnelse og efterlod ikke andet end skeletrester. Men af en eller anden grund – måske årstiden, de døde på, kombineret med det konstant tørre klima under jorden – tørrede andre lig ud og mumificerede på naturlig vis. I stedet for at blive til skeletter bevarede ligene huden intakt med genkendelige ansigtstræk. 23 af kryptens mumier er således i fuldstændig intakt stand.

CT-scanninger giver indblik i livet i 1700- og 1800-tallet

Dario Piombino-Mascali, der har fået støtte til sin forskning af National Geographic, anbragte dem i en CT-scanner for at finde ud af mere om livet og sundhedstilstanden i 1700- og 1800-tallet. Mumierne er lige så vigtige som dem fra oldtidens Egypten, siger han, fordi de gør forskere i stand til at sammenligne nutidens helbredsproblemer med helbredsproblemerne i en ikke alt for fjern fortid.

Før Dario Piombino-Mascalis forskningsresultater blev åreforkalkning anset for en overvejende moderne sygdom, selv om forkalkede blodkar var blevet set hos egyptiske mumier. Mumierne fra Vilnius viser da også tegn på kraftig fedme og en stillesiddende livsstil.

De fleste af ligene havde også tegn på huller i tænderne. Og flere havde tydeligvis lidt af tuberkulose. En lille pige led af en fødselsdeformitet og et knogleforandrende vitaminunderskud, der måske var et resultat af familiens skam.

Folk i Vilnius troede tidligere, at krypterne var hjemsøgte, at mange af de døde var ofre for pesten, og at de levende kunne blive smittet med sygdommen. Dario Piombino-Mascali, der også har stået i spidsen for mumieforskning på Sicilien, siger, at hans arbejde har givet indbyggerne i Vilnius et mere realistisk billede af krypten og af deres egen historie.

Måske er du interesseret i ...

Læs også