Galleri: Den Himmelske Freds Plads spøger stadig efter 25 år

To kendte fotojournalister, der samtidig er enæggede tvillinger, var vidner til den håbefulde demonstration og dens voldelige efterspil. Læs deres historie og se de gribende billeder i galleriet herunder.

6. juni 2014 af Eve Conant

David Turnley var i Paris, da han blev ringet op. Hans bror, Peter, var i Beijing for at dække den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjovs besøg i Kina, men fulgte samtidig en anden og mere spændende nyhedsudvikling. En lille gruppe studerende var gået på gaden for at demonstrere på Den Himmelske Freds Plads – og deres antal var hastigt voksende.

”Jeg tror, noget er under opsejling her,” sagde Peter til sin bror. Du bliver nødt til at være med i dækningen af det, opfordrede Peter.

Hvad der var begyndt med en håndfuld studerende, ”udviklede sig hurtigt til 10.000 og et par dage senere en million,” husker Peter, og alle demonstrerede de for større politisk og personlig frihed. 1989 var et år med historiske forandringer i fastgroede politiske systemer som Sovjetunionen og Sydafrika, og de kinesiske studerende ønskede at tage del i det.

David fløj over for at deltage i dækningen af begivenhederne, og da han gik rundt blandt den million eller flere demonstranter, der hurtigt fyldte Den Himmelske Freds Plads, ”kunne man fornemme en ophøjet fællesskabsånd,” siger han. ”Det var euforisk.”

Men euforien varede ikke længe. Folkets Befrielseshær tog opstilling uden for byen. Fotograferne fulgte nogle af de studerende, da de begav sig hen til militærkonvojerne for at bede dem indtrængende om ikke at blande sig. Da hæren efter et stykke tid slog ned, var David og Peter på pletten og fotograferede de brutale begivenheder og den udbredte frygt, der fulgte efter.

Begge har fotograferet mange af verdens krige og opstande de seneste 30 år, men Den Himmelske Freds Plads skiller sig ud som noget, der berørte dem dybt, både professionelt og personligt. Begge siger, at de følte sig beærede over at have bevidnet de studerendes mod på Den Himmelske Freds Plads, og at det stadig præger dem 25 år efter.

”Disse begivenheder var langt større end noget enkelt menneskes værk,” siger Peter. ”Jeg glemmer aldrig, hvor nedslående hændelserne på Den Himmelske Freds Plads føltes i hjertet. Den dag i dag kan jeg mærke arrene fra det, der skete dengang.”

Måske er du interesseret i ...

Læs også