De 10 største fiaskoer i historien

Vejen til succes er brolagt med fiasko. Her kan du se 10 af verdenshistoriens største fiaskoer.

7. januar 2014 af Hannah Bloch

Risikoen for fiasko hænger over enhver udforskers hoved. Men uden fiasko ville fremskridt være umuligt. Her kan du se de 10 største fiaskoer i verdenshistorien og læse mere om hvordan vi lærer af vores fiasko.

1492: Christopher Columbus

Han kom aldrig til Indien, men han opdagede Amerika, så ingen lagde ham det til last.

1804-06: Meriwether Lewis og William Clark

De ledte efter vandvejen fra Missourifloden i USA til Stillehavet. Den findes ikke, men de kom hjem med omfattende viden om geografien, befolkningen, planterne og dyrene i Louisiana-territoriet.

1897: Salomon August Andrée

Den midaldrende svenske ingeniør fik en ide: Hvorfor ikke flyve ud i en brintballon og blive den første til at opdage Nordpolen? I årevis havde opdagelsesrejsende prøvet at nå frem til Nordpolen via landjorden, og forsøgene havde kostet mange livet. Det gjorde det også i dette tilfælde. 33 år senere fandt sæljægere ved et tilfælde de frosne lig af besætningen.

1914: Shackleton-ekspeditionen

Den irskfødte polarforsker Ernest Shackleton drog ud på en ekspedition i 1914-16, der havde som mål at krydse Antarktis. Ekspeditionens mislykkedes, da hans skib, Endurance, blev fanget i isen. Ernest Shackletons fokus skiftede hurtigt fra udforskning til redning af ham selv og hans 27 mand store besætning. Det lykkedes ham at få alle hjem i god behold.

1925: Percy Fawcett

Den engelske ingeniør og opdagelsesrejsende drog ud i Brasiliens regnskov for at finde oldtidsbyen Z og forsvandt. For et par år siden opdagede arkæologer en forsvunden civilisation – Kuhikugu – nær Percy Fawcetts ekspeditionsrute. Der har i tidens løb været mange – mere eller mindre seriøse – spekulationer om, hvad der egentlig skete med ekspeditionen.

1940: Tacoma Narrows-broen

Den fire måneder gamle hængebro i staten Washington kom i voldsomme svingninger på grund af vinden og styrtede ned. Konstruktionen tog ikke nok højde for vindens kraft. Senere udgaver havde en kraftigere konstruktion, som gav større stabilitet.

1970: Apollo 13

Flyvningen til Månen i 1970 var en fiasko og blev opgivet, da en iltbeholder i servicemodulet eksploderede. Men det var også en succes, for det lykkedes astronauterne at komme tilbage i live.

1991: Biosfære 2

Det var ingen succes at lukke otte personer inde i det lukkede økosystem i Arizona til over 1 milliard kr. I forsøget skulle de ernære sig af planter og dyr produceret i det kæmpestore drivhus. Men mangel på mad, for lidt ilt og aggressive myrer standsede projektet. Columbia University og University of Arizona har dog siden brugt kuplen til miljøforskning.

1993: Apple Newton

Den håndholdte computer kendt som Apples største fiasko blev skrottet efter seks år, men banede vejen for iPad’en.

1998: Mars Climate Orbiter

NASA opsendte sonden for at undersøge klimaet på Mars. Men efter 287 dages rejse brændte den antageligt op i Mars’ atmosfære. Problemet skyldtes, at NASA brugte det metriske system, og ingeniørerne på Lockheed Martin brugte engelske måleenheder.

Læs hvordan forskere, udviklere og erhvervslivet bruger fiaskoer. Download hele artiklen gratis:

Når du klikker på download-knappen, bliver du bedt om at logge ind. Hvis ikke du allerede er registreret som medlem af natgeo.dk, bliver du bedt om at oprette en profil. Det tager et minut og er ganske gratis.

Måske er du interesseret i ...

Læs også