1500 år gammel tidskapsel fundet i Wales

48 grave med intakte skeletter er dukket op i Wales. Fundet kan give et unikt indblik i, hvordan livet var i landet i tiden under og efter den romerske besættelse.

26. maj 2016 af Nanna Apergis

Et fantastisk fund af national betydning. Så klart beskriver eksperterne fundet af en kirkegård fra det femte århundrede i det nordøstlige Wales.

Området er ellers kendt for at have jord med meget lav ph-værdi, og de fleste arkæologiske fund er derfor helt eller delvist opløste. Men på den kirkegård, der netop er dukket op, er alting bevaret - selv de allermindste knogler i skeletternes hænder og fødder.

"At finde en kirkegård, der stadig er i så god stand, er ligesom at finde en tidskapsel, som et lokalsamfund efterlod til os for 1500 år siden," siger Iwan Parry fra Archeolog Brython Archaeology.

Den romerske arv

Det nordlige Wales har en blodig historie. I de første århundreder e. Kr. angreb og besatte romerne området gang på gang og drev indbyggerne på flugt. Efterhånden lykkedes det dog nordeuropæerne at tilbageerobre landet, og i år 410 e. Kr. forlod de sidste romere Wales.

Eksperterne har dateret kirkegården til perioden lige efter romernes afrejse, og fundet kan derfor kaste lys over, hvor meget den romerske arv har påvirket Wales' efterfølgende udvikling.

Nulevende slægtninge

Både skeletter og kunst fra kirkegården skal nu analyseres, og forskerne håber, at det kan give en meget dybere og grundigere viden om de mennesker, der levede i Wales lige efter romernes besættelse - deres helbred, hvad de spiste og hvordan og hvornår de døde, forklarer Iwan Parry og fortsætter:

"Måske kan vi endda finde ud af, om der den dag i dag lever folk, der nedstammer direkte fra dem."

Måske er du interesseret i ...

Læs også