Forskerhold mistede køkken på Svalbard

Forskerhold løb ind i en storm på øen Spitsbergen - vinden tog hele køkkenteltet med sig.

Vejret er en palæontologs største fjende i Arktis. Om sommeren når temperaturen kun op på 4,5 °C, og vi er nødt til at slå lejr oppe i bjergene for at undgå isbjørne. Vindstødene er temmelig voldsomme i de højder.

Arbejder i nattetimerne

Vi graver efter fossiler af store havøgler i huller så store som busser. Vi graver med håndkraft; nogle år flytter vi op til 80 ton aflejringer. Medlemmerne på holdet er ofte så udmattede, at de tager en lur nede i udgravningshullet. På en god sommer kan vi grave 1,5-2 m ned, før vi rammer permafrosten. Andre gange kan vi ikke grave længere end 0,5 m ned. Når midnatssolen skinner, er der ingen forskel på nat og dag, og så kan vi arbejde, når det passer os. Vi arbejder ofte i nattetimerne, fordi her er vinden mindre kraftig.

Køkkenet fløj væk

Et år, hvor vi gravede på Svalbards største ø, Spitsbergen, lå udgravningen en times vandring fra vores lejr; og det var op ad bakke hele vejen. Vi kunne se lejren under os, mens vi udgravede en pliosaurus. En nat så vi, at en storm hastigt var på vej mod lejren. Pludselig løftede vinden det store køkkentelt fra jorden med al vores mad og udstyr indeni. Pløkkerne fløj væk. Lejren lå for langt væk, til at vi kunne råbe ned og advare de tilbageblevne, så nogle af os begyndte at løbe ned ad bakken for at redde teltet. Uden et telt er der ingen steder i Arktis at finde læ for elementerne. Og nye madforsyninger befandt sig otte timers vandring væk. Hvis vi tilkaldte en redningshelikopter, ville den ikke komme med telte og mad. Den ville blot fragte os i sikkerhed.

Heldigvis havde to af mændene i lejren opdaget det. Da vi nåede frem, hang de i teltets reb og forhindrede det i at flyve helt væk. Nu fastgør vi altid vores telte med en halv meter lange pløkker, og vi har ikke siden haft problemer med forfløjne telte.

Jørn Hurum

Udnævnt til banebrydende forsker af National Geographic.

Ekspertise

Arktisk palæontologi

Sted

Norge

Måske er du interesseret i ...

Læs også