Forsker nær kogt

På en forskningstur til Peru var det lige ved at gå galt for Andrés Ruzo, der bogstavelig talt var nær ved at blive kogt.

21. november 2013

Som forsker i Jordens indre varme vidste jeg, at kogende floder fandtes, men altid tæt ved vulkaner. Der skal meget varme til at få så meget vand til at koge. Vi var ude for at arbejde i en ikke-vulkansk zone - en strækning på 1500 km, der dækker det meste af Peru, hvor der ikke har været aktive vulkaner de sidste 2 millioner år.

Flod på 90 °C

Alligevel fandt vi Shanaya-floden - hvis navn kommer af et ord, der betyder “ophedet ting”. Målinger viste, at vandtemperaturen lå omkring 88-90 °C. Ifølge lokalbefolkningen er det Yacumama, "vandets moder" - en ånd, der føder vandene - som er årsag til det varme vand.

Brug fødder som øjne

Jeg var nødt til at skære mig vej gennem krattet på bredden for at tage temperaturmålinger. Ved siden af mig løb den meget varme, hurtigt-flydende flod, der var lige så bred som en tosporet vej. Shamanen fra den nærmeste landsby havde sagt: "Brug dine fødder som øjne." Man kan ikke se varmen, men man kan mærke, når man træder tæt på den.

Regnen koger

Jeg stod på en klippe på størrelse med et A4-ark et sted, hvor vandet målte knap 100 °C, da regnen begyndte. Det var som at trække et gardin for: Temperaturforskellen mellem regnen og floden rejste en tæt tåge. Jeg kunne intet se, men fløjtede for at fortælle min kollega, at jeg var OK.

Et kvarter i helvede

Ved 55 °C koger flæsket på ens krop, og vandet omkring mig var næsten dobbelt så varmt. Mine øjne ville have kogt på under et minut, og jeg kunne ikke se, hvordan jeg skulle slippe væk. Jeg havde set rotter falde i og deres øjne blive mælkehvide. Efter et kvarter standsede regnen, og tågen lettede. I de fleste tilfælde er et regnskyl ufarligt. Men i nogle minutter udvandede det skellet mellem forskning og at blive kogt levende

Andrés Ruzo

Udnævnt til banebrydende forsker af National Geographic.

Hvert år udnævner og støtter national geographic et hold unge, banebrydende forskere for at anerkende deres inspirerende arbejde og hjælpe dem på vej tidligt i deres karriere.

Ekspertise Geotermisk forskning

Sted Peru

Måske er du interesseret i ...

Læs også