Forsker arbejder mellem døde personer

Læs beretningen om en forskers arbejde i grænselandet mellem Mexico og USA, hvor mange mister livet.

11. marts 2014

Mit forskerhold undersøger, hvad der sker med illegale indvandrere, der krydser grænsen mellem Mexico og USA. Mange mister livet, og derfor involverer vores arbejde ofte ubehagelige situationer. Vi afdækker årsagerne til død og fysiske og psykiske lidelser. Vi håber, at vores arbejde kan være med til at reformere indvandrerlovgivningen.

En død kvinde På en tur ud for at undersøge en grænseovergang fandt vi liget af en 41-årig kvinde. Hun lå lige syd for Tucson, Arizona, i Sonoraørkenen, 50 km fra grænsen til Mexico. Det er et bjergrigt område, og kvinden var på vej op ad en høj bakke. Det var juli måned, og temperaturen lå i gennemsnit på over 35 °C.

Videnskab og følelser Når vi finder en død person, skal vi navigere mellem at indsamle videnskabelig data og de følelser, det bringer frem i os. Vi måtte også tilkalde politiet. Hun havde været død i cirka fire dage, og der var allerede fugle, der cirklede rundt over hende. Vi vidste, hvad dyrene gjorde ved døde kroppe i ørkenen, så vi måtte indsamle al den data, vi kunne - uden at forstyrre den døde - mens vi kunne.

Marisol Vi var syv på holdet, og vi kæmpede alle med os selv. Det er lettere at håndtere fragmenterede kroppe, der blot er en samling knogler. Ingen af os havde lyst til at tage et billede af hende, fordi vi kunne se hendes menneskelighed. Vi kaldte hende Marisol.

Respekt for de døde Vi fandt en rygsæk under et træ med et nyt, meget farvestrålende mexicansk tæppe i. Da vi var færdige med at registrere, hvad hun havde med sig, hvad tøj hun havde på og GPS-koordinaterne, lagde vi tæppet over Marisol - en midlertidig gestus - og ventede på politiet.

Jason De León

Udnævnt til banebrydende forsker af National Geographic.

Hvert år udnævner og støtter National Geographic et hold unge banebrydende forskere for at anerkende deres inspirerende arbejde og hjælpe dem på vej tidligt i deres karriere

Ekspertise Kulturantropologi

Sted Arizona

Måske er du interesseret i ...

Læs også