De arbejdere, der skulle fjerne affald fra Tjernobyls tage, var nogle af dem, der blev udsat for de største strålingsdoser. Efter eksplosionen var anlægget dækket med højradioaktivt grafit, som blev brugt i stedet for vand til at køle reaktoren og kontrollere kernespaltningen i Tjernobyl-værket. Dette billede fra taget af reaktor nummer tre er som de fleste i denne serie taget af Igor Kostin.

Galleri: Tjernobyls helte

Robotter kunne ikke klare den kraftige stråling i Tjernobyl, så den farlige opgave med at rydde op efter atomkatastrofen tilfaldt "likvidatorerne", et korps af soldater, brandfolk, minearbejdere og frivillige.

28. april 2011

Robotter kunne ikke klare den kraftige stråling i Tjernobyl, så den farlige opgave med at rydde op efter atomkatastrofen tilfaldt "likvidatorerne", et korps af soldater, brandfolk, minearbejdere og frivillige. Foto: Igor Kostin, Sygma/Corbis.

Arbejdere måler radioaktivitet fra en helikopter, der flyver lavt hen over det ødelagte Tjernobyl-atomkraftværk efter ulykken for 25 år siden. Fire strålingseksperter deltog i denne flyvning, og der blev gennemført fem flyvninger om dagen efter eksplosionen. Arbejderne målte strålingen forskellige steder i reaktoren, og den ændrede sig med vejr og vindforhold. Deres rapporter blev brugt til at planlægge de andre likvidatorers indsats i værket nedenunder.

En likvidator går med et barn i en barnevogn, der blev fundet under oprydningen efter atomulykken i Tjernobyl. Barnet var blevet efterladt i et forladt hus i landsbyen Tatsenki; arbejderen fandt barnet, da han målte strålingsniveauer. Landsbyen ligger i sikkerhedszonen, et område med en 30 km radius omkring Tjernobyl, der stadig er forladt i dag. Omkring 116.000 mennesker blev evakueret i foråret og sommeren 1986, og yderligere 220.000 blev forflyttet de følgende år.

Alene med sine tanker sidder en likvidator i en helikopter, der er på vej ud på en mission til et kølereservoir på Tjernobyl-anlægget. Døren til højre for arbejderen er forstærket med en blyplade.

Likvidatorerne havde ordre til at markere afslutningen på oprydningsarbejdet på toppen af reaktor nummer tre ved at fastgøre et rødt flag til den 78 m høje skorsten. Først prøvede holdet at udføre opgaven med helikopter, men det mislykkedes. Så trodsede nogle arbejdere faren fra det høje strålingsniveau og klatrede op til toppen. Operationen måtte kun tage ni minutter for at begrænse udsættelsen for stråling. Bagefter blev arbejderne belønnet med en Pepsi og en fridag.

Ni måneder efter Tjernobyl-ulykken bliver en likvidator undersøgt af en læge på en klinik i Moskva. Flere internationale undersøgelser har vist, at arbejdere og andre, der blev udsat for stråling fra Tjernobyl, havde dobbelt så mange symptomer på angst og uro som den øvrige befolkning, og de meldte hyppigere om forskellige uforklarlige fysiske symptomer og dårligt helbred.

En gruppe likvidatorer tager opstilling til at løbe op på Tjernobyl-værkets højradioaktive tag og rydde op. Billedet er taget fem måneder efter eksplosionen.

Sovjetunionen rådede ikke over uniformer med tilstrækkelig beskyttelse, så de, der var indkaldt til at trænge ind i højradioaktive områder, flikkede deres egen beskyttelse sammen. Nogle arbejdere som dem, der er vist i billedserien, bar forklæder af kun 2-4 mm tykke blyplader over deres bomuldsarbejdstøj.

Pårørende til Tjernobyl-likvidatorerne viser billeder af deres afdøde kære under en mindehøjtidelighed i 2002. Et monument for likvidatorerne i byen Tjernobyl er rejst til minde om de brandfolk, der løb ind umiddelbart efter eksplosionen og "reddede verden". Med årene er den sundhedsordning, de blev lovet, blevet udhulet af inflation og nedskæringer. Foto: Gleb Garanich, Reuters.

Måske er du interesseret i ...

Læs også