Fotos: Dyr har blandet arv efter Tjernobyl

25 år efter eksplosionen i reaktor nummer fire på Tjernobyl-atomkraftværket er den afspærrede zone ikke en død zone.

26. april 2011 af Rachel Kaufman, National Geographic News

Mens et 2850 km2 stort område omkring Tjernobyl stort set stadig er tømt for mennesker og for landbrug, findes der et dyreliv.

Et kæmpemæssigt udsnit af det nuværende Ukraine, Hviderusland og Rusland blev udsat for farlig stråling, da Tjernobyl eksploderede. Hundredtusindvis af mennesker, hele byer, blev evakueret.

Men en overraskende stor mangfoldighed af dyr ser faktisk ud til at trives i et landskab, der er blottet for menneskelig aktivitet. Andre arter viser dog ifølge forskere tegn på bekymrende genetiske forandringer, der vidner om de fortsatte langtidseftervirkninger af, hvad der stadig regnes for den værste atomkatastrofe i verden.

Umiddelbar virkning af Tjernobyl større end Fukushima

Selv om myndighederne nu sidestiller det katastroferamte Fukushima-atomkraftværk i Japan med ulykken den 26. april 1986 i det nordlige Ukraine (kort) med hensyn til mulige følgevirkninger, var de umiddelbare konsekvenser af Tjernobyl-katastrofen langt større, fordi reaktoren var bygget uden en reaktorindeslutning.

Resultatet var, at omkring 30 arbejdere blev dræbt, og ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO forventes op til 4000 mennesker med tiden at dø på grund af stråling fra Tjernobyl-værket.

Selv om strålingen ikke længere regner ned over landet, er der stadig forhøjede niveauer af den radioaktive isotop cæsium-137, der er blandt de farligste for mennesker, i hele det centrale område og så langt væk som Norge og Tyskland. Cæsium-137 kan ophobes, når det passerer op igennem fødekæden, og derfor kan f.eks. kyllinger være bærere af forhøjet stråling optaget gennem føden, som derefter kan gives videre til de mennesker, der spiser dem.

Måske er du interesseret i ...

Læs også