7 mysterier arkæologerne vil løse i dette århundrede

National Geographics arkæolog Fredrik Hiebert kigger fremad og forudser adskillige nye arkæologiske opdagelser og videnskabelige gennembrud i det 21. århundrede.

17. september 2015 af National Geographic

Siden Hiram Bingham i 1912 med støtte fra National Geographic og et Kodakkamera over skulderen opdagede Machu Picchu, er udviklingen af isenkram til arkæologerne nået langt.

Laserskannere og superhurtige computere skal give forskerne en hjælpende hånd, og vil i følge Fredrik Hiebert bringe nye vigtige fund frem i lyset.

Her er hans bud på 7 store arkæologiske gennembrud i fremtiden:

1. Opdagelse af ukendte byer - eller måske civilisationer - i Mellem- og Sydamerika

"Arkæologer anvender LiDAR (Light Radar) til at se ned gennem regnskovens tætte vegetation i områder som Honduras og Belize. Teknologien gør det muligt at lokalisere gamle beboelsesområder, vi ikke vidste eksisterede", siger Hiebert.

2. Finde Genghis Khans eller Alexander den Stores sidste hvilested

Arkæologens skovl bliver i højere grad skiftet ud med georadar (GPR), der er i stand til at kigge ned i jorden. Teknologien er brugt i jagten på at finde Genghis Khans grav. Indtil videre dog uden resultat.

3. Komme ind i graven til kinas første kejser

Frygten for at ødelægge genstande i den 2.000 år gamle kinesiske kejsergrav i Xian holder arkæologerne fra at bruge normalt værktøj som hakke og spade. I stedet skal GPR og magnetometere afsløre indholdet, som kan undersøges nærmere med små robotter.

4. Tyde minoernes glemte sprog

Siden opdagelsen af den minoiske kultur for mere end 100 år siden er skrifttypen Linear A stadig et mysterie. Hiebert foreslår at bruge en supercomputer som IBMs Watson til arbejdet.

5. Forstå meningen med Nazcalinjerne

Teorierne om geoglyfferne i Peru er mange, men forskere håber på, at dataindsamling i fremtiden kan kaste nyt lys over de mystiske tegninger. "Rå computerkraft skal behandle mængderne af geografisk og arkæologisk data for at give os svar på de gådefulde tegninger", siger Hiebert.

6. Finde en velbevaret neanderthaler

I takt med, at klodens gletsjere smelter med hastige skridt, vil det være "meget, meget sandsynligt, at en intakt neanderthaler en dag dukker frem - ligesom den 40,000 år gamle mammut", forudser Hiebert.

7. Opdage flere spor fra vikinger i Nordamerika

Stigende temperaturer får isen på canadas kyster til at smelte, og i den forbindelse vil vidnesbyrd om nye vikingebosættelser uden tvivl dukke frem. Hiebert forudser en lang række vikinge-gennembrud på den østlige del af det nordamerikanske kontinent.

Måske er du interesseret i ...

Læs også