Video: Kæmpepanda føder tvillinger

To nyfødte pandaunger giver dobbelt glæde i Washingtons Nationale Zoo. Men også to gange så meget arbejde, da kampen for at holde begge i live ikke er nem. At rotere ungerne mellem mor og kuvøse kan være afgørende.

27. august 2015 af Robert Kunzig / National Geographic

Tvillingepandaer er ikke sjældne, men alligevel havde de travlt på fødegangen i Smithsonian National Zoo for nylig. Her fødte den 17 år gamle panda Mei Xiang nemlig to unger med godt fem timers mellemrum.

Biolog Laurie Thompson hørte en knirkende og gryntende lyd fra overvågningen og så på skærmen, da unge nummer to lige var kommet til verden.

Fordi pandamødre oftest kun kan klare at opdrage en enkelt unge, måtte dyrepasserne holde et ekstra vågent øje på den lille familie.

Så da moren øjensynligt havde problemer med at løfte begge op til amning, snuppede dyrepasserne den ene unge og lagde den i kuvøse.

De to nyfødte pandaunger vejede henholdsvis 86 og 138 gram.

Den første af pandatvillingerne, født den 22. august, er i dyrelægernes kyndige hænder.

Nyfødte pandaer er svære at kønsbestemme

Indtil videre kender dyrelægerne ikke ungernes køn, selvom de kiggede grundigt efter. Hvornår det afsløres er usikkert.

Vigtigst her og nu er ungernes helbred. Så mens moren ammede den ene, sørgede dyrepasserne for, at den anden også fik den livsvigtige mælk, som blev taget fra moren i form af et serum, da hun blev insemineret.

Planen er lade ungerne skiftevis die hos moren og være i kuvøse, så de begge får samme mængde moderlige omsorg og ernæring.

Om det lykkes er op til pandamor, da hun naturligvis ikke er vild med at dyrepasserne jævnligt fjerner en unge fra hende. Men da andre zoologiske haver har haft held med pasningsordningen, er de optimistiske i Smithsonian National Zoo

Måske er du interesseret i ...

Læs også