Supersjælden albino-tapir fotograferet i Brasilien

Dyret var en lokal legende blandt folk, der boede i en beskyttet del af den atlantiske regnskov i det sydøstlige Brasilien. De havde meldt om observationer af en kridhvid tapir, et griselignende dyr, der normalt er mørkebrunt, som strejfede omkring i området.

13. april 2015 af Mary Bates

Historierne om en kridhvid tapir pirrede nysgerrigheden hos Luciano Candisani, som er fotograf og tager billeder for National Geographic. Han ville gerne indfange det spøgelsesagtige dyr med kameraet.

Den hvide tapir fanget på kamera

I maj 2014 rejste Luciano Candisani derfor til et af steder i Votorantim-reservatet, hvor den usædvanlige tapir var blevet set, og ventede i ly af mørket på det nataktive dyr. Mange tapirer kom forbi, men ingen af dem var hvide. Fotografen lod sig ikke slå ud, men indrettede en kamerafælde, som tager et billede, hver gang noget passerer forbi foran det.

”Mit hjerte sprang et slag over, da jeg kiggede en nats billeder igennem, og den hvide tapir pludselig dukkede op på et af dem,” siger Luciano Candisani. Det er det første kendte billede, der er taget af en albino-lavlandstapir (Tapirus terrestris) i naturen.

Albinisme blandt dyr er sjældent

Albinisme forekommer hos dyr, der fødes med en naturlig, men sjælden genetisk mutation. Ægte albinoer som for eksempel denne tapir mangler fuldstændig pigment og har hvid pels og rødlige til lyserøde øjne.

Albino-tapirer er meget sjældent forekommende i deres levesteder i den sydamerikanske regnskov. Tapirerne, som kan blive op til 1,8 m lange og veje op til 225 kg, er de største landpattedyr i Brasilien – sågar større end jaguaren.

De sky, ensomt levende planteædere er også kendt for deres meget bevægelige, snabelagtige snuder, som de kan bruge til at plukke blade og frugter ned med fra højtsiddende grene. Tapirer bruger endda deres lange snuder som snorkler, når de svømmer – de er dygtige svømmere og søger ofte mod vandet for at køle sig af eller undslippe rovdyr.

Antallet af tapirer er faldende

Tapirerne har dog ikke været i stand til at undslippe trusler som jagt og skovfældning, der har fået bestandene af alle fire nulevende tapirarter, heriblandt skaberaktapiren i Sydøstasien, til at svinde ind. I Brasilien er 85 procent af den atlantiske regnskov ifølge den amerikanske miljøorganisation Nature Conservancy blevet fældet.

Tapirer er livsvigtige for skovenes økosystemer – når de bevæger sig rundt i området, spreder de frø gennem afføringen.

Foto af albino-tapir var et lykketræf

Luciano Candisani siger, at han føler sig heldig, fordi det er lykkedes ham at fotografere et så sjældent og vanskeligt tilgængeligt dyr.

Siden han fotograferede albino-tapiren, har Luciano Candisani sat flere kamerafælder op i området og fået billeder af andre sjældent sete sydamerikanske dyr som for eksempel skovhunden. ”Den truede atlantiske skov kan stadig rumme mange overraskelser for videnskaben,” siger han.

Artiklen om albino-tapiren blev bragt i aprilnummeret af National Geographic Brasilien.

Måske er du interesseret i ...

Læs også