Reportage: En krimi om elfenben

Med falske stødtænder, GPS og avanceret sporingsudstyr sætter National Geographics efterforskningsenhed jagten ind på de illegale elfenbenshandlere.

8. september 2015 af Bryan Christy

Elfenben hitter i Asien

I de sidste 10 år er den illegale elfenbenshandel blevet mere og mere professionel og militaristisk. Organiserede netværk af krybskytter jager elefanter i områder præget af ustabilitet og vold. Prisen på elfenben kan let blive tidoblet undervejs gennem Afrika og videre til detailbutikkerne i Kina og Sydøstasien.

For at spore den illegale handel har National Geographic fået fremstillet et sæt kunstige stødtænder med indbygget GPS-udstyr, som er blevet plantet hos smuglerne:

"Jeg lyner min kuffert op, så han kan se de to falske stødtænder, og giver ham de breve fra USA’s myndigheder og National Geographic, der bekræfter, at de ikke er ægte. Folk begynder at stimle sammen omkring os. Lufthavnsmedarbejdere peger og diskuterer. De, der kigger på stødtænderne, tror, jeg er elfenbenssmugler. De, der kigger på skærmen, hvor man kan se sporingsudstyret inde i stødtænderne, tror, jeg har medbragt en bombe."

Hvordan kommer National Geographics udsendte journalist ud af den kattepine? Download artiklen og få svaret:

Måske er du interesseret i ...

Læs også