Pikaen - verdens måske mest nuttede dyr

Den nuttede pika er så sjælden, at der kan gå år, hvor ingen ser den. Weidong Li ledte i 2014 en ekspedition til Tian Shan-bjergene i Kina for at få et glimt af den sjældne pika - og det lykkedes.

Den ligner noget fra en Disney-film, men ellers ved vi meget lidt om den. Det lille pattedyr ili pika blev set første gang i 1983 i Tian Shan-bjergene i Nordvestkina og er siden kun set 29 gange.

Forsker fangede pika med sit kamera

Weidong Li – som opdagede pikaen i 1983 – samlede i sommeren 2014 en ekspedition af frivillige til Tian Shan-bjergene i håb om at få et glimt af det 20 cm lange kaninlignende dyr, der lever i 2800-4100 meters højde. Heldet var med dem. En dag, de var ved at sætte kamerafælder op, kom en nysgerrig pika frem fra en revne i klippen, og Weidong Li skyndte sig at tage et par billeder.

Pikaen er truet

I 1990'erne anslog eksperterne, at der var omkring 2000 pikaer i Kina. Tallet menes at være faldende, så den er på IUCN's liste over truede dyr. Lige nu er der ingen planer om at beskytte den truede art, men Weidong Li håber, at genopdagelsen af pikaen kan sætte skub i oprettelsen af beskyttede områder, så den kinesiske ili pika kan sikres en fremtid, og vi kan lære den bedre at kende.

Måske er du interesseret i ...

Læs også