Massive skovbrande truer udryddelsestruet orangutang

Mere end 100.000 skovbrande har raseret Indonesiens regnskove siden juli i år. Værst er det gået ud over øen Borneo, hvor orangutangerne lige nu flygter i hobetal fra det flammehav, som truer med at slette dem fra landkortet.

10. november 2015 af Andreas Ebbesen Jensen

Forpint orangutang går kloden rundt

En orangutang og hendes nyfødte baby flygter gennem Borneos regnskov. Bag dem æder ilden sig gennem det område, de engang kaldte hjem. Det har den gjort i flere måneder nu.

De to udryddelsestruede orangutanger forsøger at søge ly for flammerne i en nærliggende landsby, men må hurtigt sande, at de er gået direkte fra asken i ilden. En vred og opskræmt menneskemængde kaster sten efter den lille orangutangfamilie, mens de prøver at fange og bagbinde moderen. Indbyggerne ser nemlig orangutangerne som en pest og en trussel mod deres livsvigtige afgrøder.

For de to orangutanger er kampen for overlevelse ikke slut - den er kun lige begyndt.

Tragedie for verdens orangutanger

Historien om den hårdtprøvede orangutangmor og hendes baby er blevet et stærkt symbol på den tragedie, der lige nu rammer en tredjedel af klodens vildtlevende orangutanger.

Ikke mindst på grund af det hjerteskærende billede af de to menneskeaber (se billedet øverst i artiklen), der har gået verden rundt.

Siden juli måned har mere end 100.000 skovbrande raseret Indonesien og i særdeleshed på øen Borneo, hvor vejrfænomenet El Niño har medført tørke og dermed gunstige forhold for skovbrande.

Organisationen World Resource Institute anslår, at skovbrandene lige nu udsender samme mængde luftforurening på daglig basis som den samlede amerikanske økonomi.

I de værst ramte områder er militærskibe sat ind for at evakuere børn og andre sårbare grupper, og den Indonesiske regering har meddelt, at de overvejer at sætte landet i undtagelsestilstand.

Underernærede og traumatiserede orangutanger

For den tredjedel af klodens vildtlevende orangutanger, der holder til dybt inde i Borneos regnskove, er skovbrandene en trussel mod hele deres eksistens.

Orangutangerne bliver syge, underernærede og traumatiserede, når deres miljø forvandles til forkullede ødemarker, advarer organisationen Save the Orangutang.

Og når de søger ly for flammerne og røgen i de omkringliggende landsbyer, bliver mange af dem mødt med fjendtlighed og frygt.

De landsbyboere, der lever i udkanten af Borneos regnskove, er bange for orangutangerne og anser dem for en pest, fordi de kan finde på at ødelægge deres afgrøder ved at trampe på dem eller spise dem.

Mor og baby-orangutang reddet

Det er ikke første gang, at skovbrande truer med at gøre det af med en af Jordens mest udryddelsestruede dyrearter.

Dyreorganisationen Save the Orangutang anslår, at en tredjedel af alle orangutanger omkom, da Indonesien blev ramt af lignende omfattende brande i 1997 og 1998.

Bestanden har ikke genvundet sin størrelse siden dengang, oplyser organisationen, og hvis skovbrandene fortsætter med at tage til i styrke, ser fremtiden særdeles dyster ud for nogle af klodens mest intelligente væsner.

For orangtugangmoderen og -babyen på billedet, der har været med til at sætte ansigt på tragedien, endte historien heldigvis lykkeligt.

Dyrerettighedsorganisationen International Animal Rescue kom dem til undsætning, inden landsbyboerne kunne gøre det af med dem, og den lille familie er sendt til observation på et område ejet af Palm Oil-firmaet PT Kayung Agro Lestari, hvor de skal overvåges de næste par uger.

For resten af Borneos vilde orangutanger fortsætter kampen mod flammehavet og de fjendtlige naboer. Og lige nu er det en kamp, de ser ud til at tabe.

Måske er du interesseret i ...

Læs også