Javanæsehornet udryddet i Vietnam

Alt hvad der er tilbage af Javanæsehornet, er en lille bestand i Indonesien. Det sidste voksne eksemplar i Vietnam er blevet skudt af krybskytter, siger naturfredningsfolk.

1. november 2011 af Ker Than, National Geographic News

Javanæsehornet er nu udryddet på det asiatiske fastland, meddeler naturfredningsfolk.

En voksen Javanæsehornshun blev skudt og dræbt i en vietnamesisk skov sidste år, og det efterlod blot en enkelt vild bestand af arten i verden, en gruppe på under 50 individer i en lille park i Indonesien.

"Det sidste Javanæsehorn i Vietnam er forsvundet," siger Tran Thi Minh Hien, direktør for nonprofit-organisationen WWF i Vietnam, i en udtalelse.

I april 2010 fandt naturopsynsfolk resterne af hunnæsehornet, som så ud til at være dødt nogle få måneder tidligere.

"En veterinær patolog skønnede, at dyret var et voksent, men ikke gammelt individ på omkring 15 til 25 år," siger Nick Cox, chef for WWF's artsprogram i Mekong-området, i en e-mail.

En sammenligning af dna-prøver taget fra kadaverets hud og fra nogle næsehornslorte i nærheden viste, at dna'et tilhørte det samme individ – og knuste forhåbninger om, at der måske havde været mere end ét næsehorn i området. Ifølge WWF er krybskytteri den sandsynlige dødsårsag, eftersom der blev fundet en kugle i dyrets ben, og dets horn var blevet fjernet.

Hornet fra et Javanæsehorn er meget eftertragtet i Vietnam og Kina, hvor det bliver malet til pulver og solgt som et angiveligt middel mod sygdomme som feber, ledbetændelse, højt blodtryk og kræft.

Håb om bevaring forsvandt

Ifølge historiske optegnelser var hjorde af Javanæsehorn engang udbredte i Sydøstasien, og dyrene var talrige nok til at blive anset for en plage i forhold til landbruget.

Men tab af levesteder og udbredt jagt fik deres antal til at rasle ned, og i sidste halvdel af det 20. århundrede mentes dyret at være udryddet på det asiatiske fastland.

I 1988 blev der fundet en bestand på 15 eller færre individer i Cat Tien-regionen i Vietnam. Naturfredningsfolk håbede, at denne bestand – så lille den end var – ville rette sig op, ligesom det var sket for den sydlige underart af det hvide næsehorn i Afrika.

Krybskytteri havde bragt antallet af sydlige hvide næsehorn ned til omkring 20 individer i slutningen af 1800-tallet, men takket være en koncentreret bevaringsindsats tæller bestanden nu hen ved 20.000 dyr.

Håbene svandt imidlertid, da en undersøgelse i 2004 viste, at bestanden i Cat Tien var blevet reduceret til to individer, begge hunner.

Ved en grundigere undersøgelse i slutningen af 2009 og begyndelsen af 2010 snusede hunde sig frem til 22 afføringsprøver, men en dna-analyse viste, at alle efterladenskaberne stammede fra det samme individ. På et tidspunkt mellem 2004 og 2009 var det ene af næsehornene dødt eller blevet dræbt, og det efterlod kun den hun, der blev fundet død i 2010.

En påmindelse til Vietnam

Naturfredningsfolk er sikre på, at der ikke er flere Javanæsehorn tilbage i Vietnam.

"Vi har finkæmmet det eneste område, hvor der har været en næsehornsbestand de seneste 20 år," siger Nick Cox.

Udryddelsen af dyret bør være en påmindelse til Vietnam om at beskytte sine andre truede dyr, heriblandt tigre og elefanter, tilføjer han.

"Det er et spørgsmål om at sørge over tabet, men samtidig sikre os, at vi høster erfaringerne og er endnu mere på vagt med hensyn til de arter, der stadig er tilbage," siger Nick Cox.

"Vi ser gerne, at regeringen investerer mere i ordenshåndhævelse og beskyttelse i nationalparkerne, så Vietnam ikke mister flere af sine fascinerende arter, der også er vigtige i et globalt perspektiv."

Måske er du interesseret i ...

Læs også