Spøgelsesaben Tarsius tumpara lever kun på den lille indonesiske ø Siau, hvor den trues af en aktiv vulkan og af jægere. "Afhængig af størrelsen af udbruddet og lavastrømmens vej kan bestanden muligvis forsvinde," siger Rebecca Miller, der arbejder i IUCN's rød liste-enhed. Primaten er også truet af øboer, der har ødelagt en stor del af abens levesteder og dræbt omkring 80 % af dyrene inden for de seneste 10 år. Foto: Geoff Deehan.

Galleri: Truede dyr i 2011

Organisationen International Union for Conservation of Nature (IUCN) har offentliggjort en opdateret "rød liste" over truede arter. Som et lyspunkt fandt forskerne også arter, der er i fremgang.

27. juni 2011

Organisationen International Union for Conservation of Nature (IUCN) har offentliggjort en opdateret "rød liste" over truede arter. Som et lyspunkt fandt forskerne også arter, der er i fremgang.

Den lille, kritisk truede sumpskildpadde Clemmys muhlenbergi er med et skjold på kun 7,9-11,4 cm en af verdens mindste. Men reptilet, der lever i det østlige USA, har et stort problem i forhold til overlevelse. Byggemodning og dræning af vådområder har i voldsom grad indskrænket mængden af egnede levesteder for denne og mange andre arter over hele kloden. Foto: George Grall, National Geographic.

Klatresalamanderen Dendrotriton chujorum, en art dværgsalamander fra Guatemala, findes kun i et lille skovområde med hårdt træ, hvoraf en stor del er fældet på grund af landbrug og til brænde. Lokale myndigheder arbejder hårdt på at få beskyttet en tilbageværende stribe skov, hvor amfibierne stadig lever. "Det er et klassisk eksempel på, hvordan mennesker påvirker biodiversiteten kloden rundt," siger Rebecca Miller. "Vi har magten til at ødelægge, men også til at beskytte." Foto: Todd Pierson.

19 nye frøer, tudser og salamandere er føjet til den røde liste i år, og de otte er efter sigende kritisk truede, heriblandt Perus harlekintudse. En grundig finkæmning i 2010 af tudsens levesteder i skoven resulterede kun i to fundne eksemplarer. Amfibier er en af de hårdest ramte dyregrupper, og fire af 10 arter skønnes at være i fare for at uddø, bl.a. på grund af tab af levesteder, forurening og sygdom. Foto: Alessandro Catenazzi.

Som modvægt til de nye kritisk truede arter er der også et par lyspunkter på den nye røde liste. Fremtiden ser således positiv ud for den arabiske oryx, der for ikke så længe siden næsten var forsvundet. Den sidste vilde antilope blev skudt i 1972. Avl i fangenskab og genudsætning har imidlertid skabt en ny bestand i naturen på mindst 1000 eksemplarer, hvilket har flyttet dyret fra kategorien "truet" til den mindre alvorlige kategori "sårbar". Foto: Michael Nichols, National Geographic.

Måske er du interesseret i ...

Læs også