Forsker på farligt færd

Shafqat Hussain fortæller om sin hasarderede forcering af en gletsjer for at følge sporet af sneleoparder.

Vi var på sporet af sneleoparder, men jeg og mit hold måtte lige forcere en gletsjer først. På den anden side lå det 5 km lange Karakorum-pas. Derefter mente vi, at vi ville finde en leopardsti. Før vi tog af sted, spurgte vi lokale, om vi ville få brug for klatreudstyr. De forsikrede os om, at det ikke ville være nødvendigt, så vi tog bare et reb med på vores vandring over en isdækket bjergside. Der var også isflager på en sø i en spalte under os – temperaturen lå på ca. -10 °C.

Vi tre bandt rebet om maven, så vi var bundet sammen – for at kunne standse faldet, hvis en af os snublede. Vores lokale fører greb fat i rebet og fulgte efter bagerst. Hvis vi havde haft et længere reb, kunne vi have sendt én mand over gletsjeren ad gangen, mens de andre sikrede ham, men vores reb var 20 m langt, og isdækket tre gange så bredt.

Da vi var midtvejs, snublede en af os. Han kunne have revet os alle med ned i søen, men det lykkedes ham at slå sin vandrestok ind i isen og standse faldet ca. 3 m nede. Vi trak ham op og gik videre. Vi var allerede nået halvvejs, så det gav ikke mening at vende om, og på en eller anden måde kom vi over.

Senere tænkte jeg på, hvor dumt det var, at vi havde bundet os sammen. Hvis en af os var faldet, var vi alle røget med. Dette er en af de mest populære bjergbestigningsregioner i verden, og trænede klatrere har været ude for værre ulykker på de 8000 m høje tinder omkring os.

De lokale undervurderer risiciene, fordi de ikke har adgang til klatreudstyr alligevel. Vores fører havde taget sine forholdsregler. Da jeg spurgte ham, hvorfor han havde ført os denne vej med så vanskelige forhold, svarede han: "Det var derfor, jeg ikke bandt mig fast. Jeg holdt bare i rebet." Og hvad ville han så have gjort, hvis vi var faldet? "Jeg ville have sluppet rebet," svarede han.

Shafqat Hussain

Udnævnt til banebrydende forsker af National Geographic.

Ekspertise

Fredning af sneleoparder.

Sted

Banak La, Pakistan.

Måske er du interesseret i ...

Læs også