Buddhister og katolikker er drivkraft bag elfenbenshandel

Religion, eller rettere religiøs kunst, er drivkraften bag krybskytteri og illegal handel med elfenben.

13. september 2012 af Daniel Nielsen, National Geographic

På store dele af det afrikanske kontinent bliver elefanter massakreret, og ifølge en undersøgelse foretaget af National Geographic tegner krybskytteri sig for 90 procent af alle registrerede elefant-dødsfald i det centrale Afrika.

Elefanterne bliver dræbt for deres stødtænder på trods af et forbud mod handel med elfenben, som blev indført i 1989.

Årsagen til stigningen i krybskytteri er oftest forbundet med efterspørgsel på elfenben i Kina. Men nu afslører National Geographic, at den ulovlige handel med elfenben i mange lande, heriblandt Kina, har religiøse årsager.

National Geographic rapporterer i oktoberudgaven af bladet, at både den katolske kirke på Filippinerne og buddhister i Thailand og Kina er aktivt medskyldige i den ulovlige handel med elfenben. For disse grupper er elfenben symbol på renhed og hengivenhed.

Blomstrende katolsk marked for elfenben

National Geographics Brian Christy beretter om et blomstrende katolsk marked for elfenben på Filippinerne, og om hvordan en af lederne i landets største katolske ærkebispedømme giver ham smuglertips. Og katolikkernes fascination af elfenben kan følges hele vejen til Peterspladsen i Vatikanet, hvor billeder skåret i elfenben kan købes.

Vatikanet har i sin rolle som en statslig enhed indgået tværnationale aftaler om narkotikahandel, terrorisme og organiseret kriminalitet, men har aldrig skrevet under på det globale forbud mod handel med elfenben.

Elefant med guddommelig status

For buddhisterne har elefanten guddommelig status, og i Thailand er efterspørgslen på elfenben paradoksalt nok drevet af en tro på, at udskæringer i elfenben priser både dyret og Buddha.

Elefantpassere kan lovligt sælge stumper af elfenben fra levende asiatiske elefanter. Men da man ikke kan se forskel på elfenben fra asiatiske og fra afrikanske elefanter, giver det mulighed for at dække over den ulovlige handel med smuglet afrikansk elfenben. I National Geographics reportage tilbyder en munk endda at hjælpe Brian Christy med at smugle afrikansk elfenben i Thailand, og Christy får det råd, at hvis noget går galt, skal han fortælle myndighederne, at han er på vej til et tempel med det.

115 tons elfenben købt lovligt

Ud over at afsløre forbindelserne mellem religiøse ledere og den ulovlige handel med elfenben, er National Geographics artikel kritisk overfor CITES, som er en international konvention til kontrol af handlen over landegrænser med vilde dyr. Ifølge Brian Christy lægger CITES for meget vægt på beslaglæggelsen af elfenben når man estimerer smugleraktivitet.

Beslaglæggelser giver ikke et præcist mål for omfanget af krybskytteri. Det resulterer i skæve analyser, og det har i følge Brian Christy ført til, at Kina og Japan i 2008 har fået godkendt et massivt opkøb af 115 tons elfenben fra fire afrikanske lande. Salget har medført, at massenedslagtningen af elefanter nu er accelereret.

Download hele reportagen

Download Bryan Christys hårdtslående artikel med billeder af fotografen Brent Stirton. Klik på download-knappen herunder.

Når du klikker på download-knappen herover bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk. Det tager et minut og er ganske gratis.

Video: Krybskytteri og elfenben

Måske er du interesseret i ...

Læs også