Zoltan Takacs

Slangejægeren Zoltan Takacs er en af vores udvalgte vovehalse i portrætserien om modige mænd og kvinder, som rykker grænserne på deres felt.

9. januar 2013 af Pat Walters

Zoltan Takacs har været fascineret af slanger, siden han var dreng i Ungarn. Som ekspert i gifte har han besøgt mere end 100 lande og fanget tusinder af krybdyr. Han har indsamlet deres gift for at analysere, om giften kan udvikles til et lægemiddel, som kan redde liv. Selv er han allergisk over for slangegift.

Ønsker du dybest set at dø?

Hør her, jeg kan godt lide mit liv, og jeg ønsker ikke at dø. Jeg har en familie, som jeg elsker meget højt. Og jeg er nødt til at være forsigtig, for tre af mine kolleger er døde af slangebid. Det sidste, jeg ønsker, er en dag ikke at vende tilbage.

Er du nogensinde blevet bidt af en slange?

Seks gange, og det var min egen skyld hver gang. Jeg blev bidt første gang, da jeg var 15. Sidste gang var i Amazonas i Brasilien i 2008, og slangen var ikke særligt giftig. Men jeg fik en skræmmende allergisk reaktion derude langt væk fra civilisationen.

Hvorfor er det risikoen værd?

Det er mit mål at finde og udvikle en gift, som kan bruges til medicinsk behandling.

Slangegifte er allerede blevet udviklet til en halv snes lægemidler, og nogle af dem redder liv. Hvis man får et livstruende hjerteanfald, findes der tre slags medicin, og de to er udledt af gift fra krybdyr. Der findes 100.000 giftige dyrearter med 20 millioner forskellige gifte. Tænk lige på, hvor mange slags ny medicin man kunne finde.

Hvordan foregår en typisk dag ude i marken?

Ingen dage er typiske. Jeg rejser ud til de fjerneste verdenshjørner. Jeg flyver i små fly. Jeg dykker. Jeg overnatter midt ude i regnskoven eller ørkenen. Forhindringerne spænder lige fra infektioner til krokodiller og fra borgerkrig over jordskred til pirater. Jeg har prøvet at blive sat i fængsel, jagtet af elefanter og oversprøjtet med gift fra en kongekobra.

Virker laboratoriearbejde ikke kedeligt i sammenligning?

Slet ikke. Laboratoriearbejdet giver det, jeg foretager mig, mening. Som forsker er jeg den første, der får indblik i, hvad naturen har arbejdet på i flere hundrede millioner år. Vi tager giftene med ind og analyserer dem og perfektionerer dem til brug for medicin.

Men først skal man have fat på giftene...

Rigtigt, og det kan kun lade sig gøre, hvis man sætter sig op i et fly, begiver sig ud i regnskoven, tænder lommelygten og begynder nattens slangejagt.

Måske er du interesseret i ...

Læs også