Græshopper er virkelighedens vampyrer

Græshoppernes parringsritual omfatter både en ualmindelig form for seksuel kannibalisme, blodsugning og sjove lyde.

4. marts 2015

Græshopper suger blod

Man skulle tro, at det var den naturligste ting i verden, men for nogle dyr er det alt andet end en dans på roser at videreføre deres gener.

Det kan hannen i den amerikanske græshoppeslægt Cyphoderris godt skrive under på. Hunnen, han parrer sig med, tager nemlig samtidig bidder af hans krop og suger hans blod i sig. Adfærdsbiolog Scott Sakaluk kalder det “en ualmindelig form for seksuel kannibalisme”.

Hannen scorer med kaldelyde

I den årlige parringssæson lokker hannen hunnen til med en lyd, han frembringer ved at gnide forvingerne mod hinanden – såkaldt stridulation. Derudover må han lade hunnen æde af hans bagvinger under akten og mæske sig i hans hæmolymfe (blodvæske). Men hvorfor har nogle hanner flere af disse uhyggelige stævnemøder end andre?

Nøglen ligger i stridulationen. Forskerne sammenlignede insekternes kaldelyde og fandt grundlæggende forskelle i lyden fra dem, der havde succes med parring, og dem, der ikke havde.

"At være et sexet mellemmåltid kan suge så meget kraft ud af hannen, at den ikke har energi nok til stridulation", siger Scott Sakaluk, men det fører sjældent til, at han dør. "Sidst i sæsonen er der kun få, der stadig udsender parringskald. Det er dem, der har haft størst held med parringen, og deres bagvinger bliver ædt helt op.”

Græshoppearten: Grig

Levested Skovene i det nordvestlige USA og Sydvestcanada.

Status Sårbar

Fakta Der findes tre arter grig-græshopper. De ligner fårekyllinger og er beslægtet med vores hjemlige løvgræshopper.

Måske er du interesseret i ...

Læs også