Den store myggeguide - fup, fakta og råd, der virker

Hvidløg, B-vitamin og kolde bade. Hvad er myter, og hvad virker?

27. juni 2016 af Tobias Hjortkjær Schultz

De lange sommeraftener er over os.

Vi drikker kølig vin på terrassen og udveksler kærlige blikke med den udkårne, mens ungerne leger i haven, og alt ånder idyl.

Og så kommer den … Zzziiiii … den lille irriterende violin, der annoncerer årstidvampyrernes ankomst i paradisets have.

Èn bliver til to, bliver til tre og pludselig går al opmærksomhed op i myg. Far bander, mor trøster den mindste, som græder, fordi det klør noget så gudsjammerligt. Aftenen er ødelagt.

Så hvad gør I i morgen?

DÉT VIRKER IKKE

1. HVIDLØG I kan godt servere aftensmad med rå mængder hvidløg. Det er sikkert godt for meget andet men holder desværre ikke myggene væk.

2. CITRUSLYS Det er ret hyggeligt med citruslys, der brænder aftenen lang. Men hvis det har en effekt på myggene, er det, at de tiltrækkes af lyset og varmen.

3. MYGGESKRÆMMERE Kostbare dimser, der udsender højfrekvente lyde, som angiveligt holder myggene på afstand sælges mange steder. Det er sikkert en god forretning, men myggene er ligeglade.

4. LIME & NELLIKER Et råd, som har spredt sig fra Australien til vore breddegrader, anbefaler at dele en limefrugt i to og stikke hele nelliker ned i den flade side. Det dufter godt, men det har ingen dokumenteret effekt på de arter, som findes i Skandinavien.

5.B-VITAMIN Spis du bare en masse B-vitamin. Det er sundt for dig. Men forvent ikke, at det sikrer dig mod myggestik. Det gør det ikke.

DÉT VIRKER

1. FJERN YNGLESTEDER Sørg for at alt stillestående vand i haven bliver fjernet. Det gælder også badebassinet, fuglebadet, hundeskålen, regnmåleren og det fine hul i den dekorative gamle træstub. Myg yngler i selv små mængder stillestående vand, og hver hunmyg bliver let mor til 200 nye myg, så det betyder noget!

Guldfiskedammen ser sikkert romantisk ud, men den bliver med garanti børnehave for adskillige millioner myg i løbet af sæsonen.

2. SLÅ GRÆSSET HYPPIGT En kort græsplæne tørrer hurtigere end en lang, og den fugtige bund i en langhåret græsplæne er det dejligste bosted for myg.

Når du har slået græsset, er det i øvrigt en dårlig ide at lægge det i bunke bagerst i haven. For de første par dage efter slåning, bor myggene stadig i det.Put det i stedet i en sæk eller en kompostkasse og luk den.

3. VENTILATION Sæt en elektrisk blæser op på terrassen. Det kan synes lidt overflødigt, når solen er gået ned og temperaturen er behagelig, men myg hader virkelig vind. De flyver ikke særligt godt, og selv en let brise er farlig for dem.

4. LYST OG LØST TØJ Klæd dig på. Helst i lyse, neutrale farver og helst løstsiddende.

Myg stikker let igennem f.eks. en stramtsiddende t-shirt. Desuden tiltrækkes de af din kropsvarme og sved. Begge dele trænger let gennem stramt tøj.

5. BRUG MYGGELOTION Det kan i sig selv ikke holde myggene helt væk, men især de midler, der indeholder "Deet" er faktisk effektive. Deet er ganske vist forbudt i Danmark, men i resten af Skandinavien er det tilladt.

Andre midler med højt indhold af eukalyptus, pebermynte og kamfer har også en effekt.

Måske er du interesseret i ...

Læs også