Hvorfor dræber løver mennesker?

Hvert år ender hundredevis af mennesker i kløerne på junglens konge. Overfaldene er et glimrende eksempel på, hvad løven har udviklet til perfektion – at være rovdyr i toppen af fødekæden, siger en forsker.

3. juni 2015 af Mary Bates / National Geographic

”Næsten alle levende skabninger, der befinder sig i nærheden af løver, er potentielt bytte, og det er tåbeligt, hvis nogen tror, at de er en undtagelse,” siger Luke Dollar, der leder National Geographics projekt om store kattedyr, Big Cats Initiative.

”Jeg kan forestille mig, at alle andre primater, der lever side om side med store kattedyr, er pinligt bevidste om den rolle, de har i forhold til de rovdyr, der er øverst i fødekæden her på kloden.”

Luke Dollar siger, at faren opstår, hvis vi lader os lulle ind i en falsk tryghedsfølelse, mens vi opholder os i nærheden af løver og andre kødædere.

”Vi har ikke fordel af hverken kløer, store hjørnetænder eller kropsstørrelse,” siger han.

Respekter løven: Junglens konge

Luke Dollar skønner, at snesevis, om ikke hundredvis af mennesker, angribes af løver hvert år.

I naturen kan gamle eller syge løver finde på at angribe mennesker, fordi de ikke er i stand til at fange deres normale byttedyr, og mennesker generelt er lettere bytte.

”Hvis et menneske står ved siden af en impala, og en løve beslutter sig for at få noget at spise, er det sandsynligt, at impalaen slipper væk, og at mennesket ikke gør det.”

Når det er sagt, bør mennesker ikke være bange for at iagttage løver i naturen, siger Luke Dollar, men de skal vide, at de måske bliver set som potentielt bytte, og det bør de forholde sig til.

”Vi skal huske på, at der er en grund til, at vi kalder disse dyr for junglens konger,” siger Luke Dollar. ”Vi er nødt til at respektere, hvad de er, ligesom vi bør respektere deres naturlige adfærd.”

Måske er du interesseret i ...

Læs også