Hvalrosser flygter fra smeltende is

Tusindvis af hvalrosser flokkes på en ø ud for Alaskas kyst fordi deres sædvanlige levesteder, store arktiske isflager, smelter ekstremt hurtigt.

29. september 2010

© 2010 National Geographic; video med tilladelse fra Daniel Zatz & USGS

Tusindvis af hvalrosser flokkedes tidligere på måneden i en unormal og farlig "tilbagetrækning" på Alaskas kyst.

Biologer fra USA's geologiske undersøgelser (USGS) siger, at situationen kan være meget farlig, fordi hvalrosser let bliver forskrækkede og kaster sig ud i en panisk masseflugt. Nogle hvalrosser, især unger og unge dyr, kan blive mast ihjel af større hvalrosser, når de bevæger sig rundt.

Denne video, der er optaget fra luften for USGS, er taget i godt 1200 meters højde i nærheden af Point Lay i Alaska. Fly kan udløse en masseflugt, og derfor er der indført en zone med flyveforbud. USA's fiske- og naturmyndigheder (USFWS) henstiller, at fly holder en afstand på mindst 800 m og en minimumshøjde på 450 m.

Hvalrosser søger føde på havbunden og bruger normalt havisen som hvilested mellem togterne efter mad.

Det er første gang, tusinder af hvalrosser er set stimle sammen her. Lignende observationer er dog gennem årene gjort i Rusland og et andet område i det nordvestlige Alaska.

Verdensnaturfonden WWF siger, at den arktiske havis har den tredjemindste udbredelse i den tid, der er foretaget målinger.

Måske er du interesseret i ...

Læs også