Verdens største hvidhaj fanget på film

En dykker fik fornemt besøg, da en seks meter lang hvidhaj lagde vej forbi kysterne ved den mexicanske ø Guadalupe. Kæmpen er blevet døbt Deep Blue og er verdens største hvidhaj nogensinde optaget på video.

21. august 2015 af Maya Wei-Haas / National Geographic

Verdens største hvidhaj i turistmekka

Havet omkring den mexicanske ø Guadalupe sydvest for Californien er et sandt mekka for turister, dykkere og andre hajnørder, som søger at få et glimt af oceanernes store rovdyr. Især hvidhajen.

En af dem er marinebiologen Mauricio Hoyos Padilla, der netop har offentliggjort en video af en stor hunhaj, som han anslår til at være godt 50 år gammel. Og hele seks meter lang.

Deep Blue, som verdens største hvidhaj er blevet døbt, er uden tvivl en stor og flot repræsentant for arten, men hajbiolog Christopher Lowe fra California State University mener, at størrelsen måske beror på, at hun er gravid. I stedet for en hvidhajs normale torpedolignende form, er hajen i videoen temmelig buttet.

SE VIDEOEN AF DEEP BLUE HER

> [Deep Blue (The biggest shark ever filmed) second part](https://www.facebook.com/video.php?v=10153621649200955) > > Another DEEP BLUE VIDEO!!!!(Please read below about our fundraising campaign)Otro video de DEEP BLUE!!!!(Por favor lean el enlace de abajo acerca de nuestro proyecto) > > Posted by [Mauricio Hoyos Padilla](https://www.facebook.com/amaukua) on 10\. august 2015

Er der håb for hajerne?

I takt med at undervandskameraer bliver mere populære, og fordi flere og flere filmer hajer, får videnskaben hele tiden nye billeder og informationer at arbejde med.

Det betyder dog ikke, at hvidhajen er på vej til at blive reddet. Den, og andre hajarter, jages fortsat for især deres finner. Hvidhajen er på IUCs (International Union for Conservation of Nature) officielle liste fra over truede arter.

I USA synes bestandene på både øst- og vestkysten dog at være stabiliseret. Det overordnede fald i artens antal er sandsynligvis årsag til, at de færreste hvidhajer når en størrelse som Deep Blue.

Men måske lysner det, for det første Hoyos Padilla tænkte, da han så hajen, var ”håb”.

Myterne aflives

Håb, fordi både Padialla og Lowe mener, at videoen af Deep Blue, samt generelt mere information om hajer, kan hjælpe til med at aflive et par myter.

Langt de fleste hvidhajer angriber ikke mennesker ud af det blå, mener Lowe. Og henviser til videoen af Deep Blue, som stille og roligt glider forbi dykkeren i hajburet.

Samtidig er det vigtigt, at folk respekterer dem som rovfisk øverst i fødekæden. ”Det er ikke Disneyland”, siger Lowe.

Selvom turister og hajbure øger vores viden om hajer, er der risiko for, at fiskene enten bliver for vante til lokkemidler og madding fra dykkere som en fødekilde eller ligefrem begynder at betragte mennesker som mad.

Uanset hvad, jo mere turister og hobbydykkere ser og filmer, desto bedre.

LÆS MERE: Hvidhaj - Fakta om hvidhajen

Måske er du interesseret i ...

Læs også