Turister leger med døden i hajburet

VILDT FOTO: Dykkere, som lokker hvidhajer med madding og kærlige klap, skaber heftig debat. Eksperter advarer mod trenden, som de frygter kan ændre hajernes adfærd.

1. februar 2016 af Brian Clark Howard

De fleste af os vil nok holde nallerne for os selv, hvis vi kom tæt på en hvidhaj. Men det er ikke alle, som har den fornødne respekt for havets største rovfisk.

Et billede, der viser en gruppe turister i et hajbur røre og fodre en hvidhaj (se øverst i artiklen) har skabt en heftig debat.

Billederne, som er taget ved den Mexicanske ø Guadalupe Island af den russiske dykker Dmitry Vasyanovich og uploadet på hans Facebook-profil, har vakt harme blandt marinbiologer og miljøforkæmpere.

"Før eller senere mister en turist sin arm, og så er der pludselig tale om et hajangreb", siger George Burgess, der er chef-hajekspert på Floridas Naturhistoriske Museum.

¨I følge Burgess er det direkte åndsvagt at fodre hajer på den måde, når de fleste af os allerede kender faren ved at fodre fx alligatorer og bjørne.

**LÆS MERE: Hvidhaj - Fakta om hvidhajen

Risiko for lemlæstelse og død

Arrangørerne af de populære dyk fraråder turister at stikke hænder og arme ud af burene, mens fordring er strengt forbudt. En overtrædelse af reglerne øger risikoen for lemlæstelse og endda død, ligesom at hajerne lærer at forbinde mennesker med føde.

Indtil videre savnes mere data og statistik for, hvor meget hajerne egentlig lider under fordringen fra turister, samt om rovfiskene ændrer adfærd radikalt.

En undersøgelse af tigerhajer i Bahamas i 2012 afslørede ingen håndgribelige beviser for, at de tog skade af regelmæssig fordring fra bure. Eksemplet skal dog tages med at gran salt, indtil flere undersøgelser på området er foretaget.

Uanset hvad er fodring af, og fysisk kontakt med hajer kun sjovt for os.

Flere eksperter mener ligefrem, at turister med lokkende madding nærmest gør grin med kampen for at redde hajerne - som siden 1950 har oplevet en global nedgang i antal på 90%.**

Måske er du interesseret i ...

Læs også