© Shutterstock

Hvidhajen er skubbet af tronen – spækhuggeren er havets sande hersker

Som ulve i et kobbel angriber flokke af spækhuggere hvidhajer ud for den sydafrikanske kyst. De store hvaler går målrettet efter hajernes energiholdige lever, og fjerner den med kirurgisk præcision.

18. juli 2018 af Babak Arvanaghi

Med sylespidse tænder og en kampvægt på godt to ton regerer hvidhajen verdenshavene fra sin plads på toppen af fødekæden.

Men ud for den sydafrikanske kyst har et nyt, stort rovdyr vippet hajen af tronen, og placeret sig selv helt i top: Spækhuggeren.

Mindst fem kadavere fra hvidhajer er siden maj 2017 skyllet i land på den sydafrikanske kyst – alle efter at have været i nærkontakt med den sort/hvide dræberhval.

Går efter leveren

Spækhuggerne angriber med kirurgisk præcision, og går målrettet efter hajernes lever. Resten af fiskens døde krop kasserer de.

Det skyldes, at hajens lever er særdeles næringsrig.

Haj vs Spækhugger

Fysisk er spækhuggeren hajen overlegen. Og derudover jager hvalerne i flok.

© The Guardian

I modsætning til andre fisk har hajer – og andre bruskfisk som fx rokker – ingen svømmeblære fyldt med luft til at regulere deres opdrift i vandet. I stedet har de en enorm lever, som er fuld af næringsrig olie.

Gå aldrig glip af de vigtigste videnskabelige nyheder - få Illustreret Videnskabs NYHEDSBREV direkte i din mailboks

Olie har en massefylde, som er lettere end vands, og leveren sørger for, at hajen ikke synker til bunds.

Lammer hajer

Leveren hos hvidhajer er så stor, at den udgør over fem procent af kroppens vægt. Den er spækket med vitaminer, og det har spækhuggerne opdaget.

Se spækhuggere angribe en tigerhaj i videoen herunder:

Hvalerne torpederer hajen med deres snuder, og lammer byttet kortvarigt. Mens hajen er lam, bider hvalen hul ind til leveren, fjerner den og efterlader resten.

Med tiden har hajerne lært, at de skal frygte spækhuggerne: Når der er dræberhvaler i farvandet, tager hvidhajerne flugten.

Har du mod på flere dyr? I hvert nummer af Illustreret Videnskab kan du drage med til dyrenes forunderlige rige og opleve, hvorfor dyrenes parring er livsfarlig, hvordan de kommunikerer med hinanden, og hvilke dyr, der har tilpasset sig bedst. Tegn et abonnement nu, så kvitterer vi med dyrisk godt tilbud:

  • To numre af Illustreret Videnskab.

  • En måneds fri adgang til et væld af e-magasiner som National Geographic, Bo Bedre og Historie.

  • En bluetooth-højttaler fra Sonitum.

For kun 79 kroner – du sparer 407 kroner.  

Måske er du interesseret i ...

Læs også