Hajangreb satte ny kedelig rekord i 2015

98 mennesker blev udsat for hajangreb i 2015. Seks af ofrene døde. Eksperter skyder skylden på global opvarmning og vejrfænomenet El Nino.

15. februar 2016 af Brian Clark Howard

Hajangreb opstår øjensynligt hyppigere end før, men det skyldes ikke, at fiskene er blevet mere blodtørstige efter menneskekød.

Svarene findes først og fremmest i Jordens vejr og klima. Lunere vande - resultater af global opvarmning samt vejrfænomenet El Nino - ændrer og udvider hajernes opholdsteder og jagtmarker.

I 2015 steg antallet af hajangreb på verdensplan med 26 flere end året før. I alt 59 ud af 98, alene i USA, hvor især Florida var udsat. At solskinsstaten oplevede flest hajangreb er ikke overraskende, da antallet af blodige møder mellem hajer og mennesker også afhænger af et støt stigende antal badeturister på de mest populære strande.

Hajangreb resulterer nogle gange i et skrækscenarie med en stærkt blødende og lemlæstet person i vandkanten. Men risikoen er stadig ufattelig lille.

Gode odds for vandhunde Bliv ædt af en haj eller vind i lotteriet. Oddsene er nærmest de samme.

Forskere fra Tulane University sammenlignede i 2014 tal og statistik, som afslører, at risikoen for at dø i et hajangreb, nærmest svarer til chancen for 7 rigtige med en enkelt række i lørdags lotto.

Begge ligger nemlig omkring 1:8.300.000. Til sammenligning er risikoen for at dø i et biluheld 1:90.

Du kan forbedre dine odds ved ikke at bade om natten, holde dig væk fra fiskeaktivitet samt plastre sår til som kan bløde.

Uanset stigningen i hajangreb, er det ikke fiskenes skyld. Hajer følger blot deres natur og spiller en vigtig rolle i havens økosystemer. Vi er blot gæster i deres element.

Se: Hajen, den misforståede dræber.

Måske er du interesseret i ...

Læs også