Haj sluger haj

Dykkere ved Australiens Great Barrier Reef har fået sjældne billeder af en dusket wobbegong eller tæppehaj, der sluger en bambushaj i én mundfuld.

15. februar 2012 af Helen Scales, National Geographic News

En haj er blevet indfanget af kameraet, mens den satte en anden haj til livs ud for Australiens Great Barrier Reef.

Dykkere tog billeder af en dusket wobbegong, som var halvt færdig med at nedsvælge en brunbåndet bambushaj.

Daniela Ceccarelli og David Williamson fra Australian Research Councils center for studier af koralrev så tilfældigt optrinnet, mens de var i gang med en fiskeoptælling ved kystrevet ud for Great Keppel Island.

"Det første, der fangede mit øje, var den næsten gennemsigtigt hvide bambushaj," siger Daniela Ceccarelli via e-mail. Daniela Ceccarelli svømmede nærmere og forventede at finde forenden af bambushajen skjult under en koralafsats, da den stærkt kamuflerede wobbegong pludselig tonede frem.

"Det viste sig, at bambushajens hoved var skjult i dens mund," siger hun. "Bambushajen var ubevægelig og helt sikkert død."

Tidligere undersøgelser af hajartens maveindhold har vist, at wobbegonger rent faktisk spiser andre hajer.

"Jeg tvivler på, at det er første gang, noget sådant er blevet set," siger Daniela Ceccarelli, men tilføjer, at hun tror, dette er det første offentliggjorte foto af en wobbegong, der sluger en anden haj.

Begge arter af rovdyr og bytte, som var involveret i det sjældent sete optrin, bliver omtrent lige store, omkring 100 til 125 cm fra hoved til halespids.

De to hajer deler også en stor del af deres udbredelsesområder i det vestlige Stillehav, hvor de holder til på havbunden omkring koralrev.

"I områder, hvor wobbegonger er almindelige, er det sandsynligt, at deres veje mødes," siger Daniela Ceccarelli. "Bambushajer søger føde langs bunden og stikker ofte deres hoveder ned i huller og ind under afsatser og fremspring for at ernære sig på især hvirvelløse dyr, [der lever på havbunden]."

Ifølge Internet-fiskeleksikonet Fishbase ses brunbåndede bambushajer også tit i tidevandsdamme og kan overleve i op til 12 timer oppe af vandet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også