Frygtindgydende kravehaj inspirerede til myter om havuhyrer

Med sit tandfyldte gab og sin slanke, åleagtige krop er det nemt at godtage forskernes teori om, at den frygtindgydende kravehaj kan være ophav til gamle fortællinger om havuhyrer. Hajen er da også sjældent set.

22. januar 2015 af Brian Clark Howard

Sjælden kravehaj fanget i Australien

Fiskere i Australien hev en sjælden skabning, nemlig en kravehaj, op af vandet i januar måned. Kravehajen kaldes ofte et levende fossil, fordi den menes at have forandret sig meget lidt de seneste 80 millioner år. Fisken har også en vis lighed med forfædre, der levede samtidig med dinosaurerne.

Australske nyhedsmedier fortæller, at en trawler trak den to meter lange kravehaj op af vandet i nærheden af Lakes Entrance ud for Victoria i det sydøstlige Australien.

Simon Boag fra Australiens South East Trawl Fishing Association siger til Australian Broadcasting Corporation, at ingen lokale fiskere har set dyret før. ”Den ser ud, som om den er 80 millioner år gammel,” siger Simon Boag til ABC. ”Den ser forhistorisk ud. Den ser ud til at stamme fra en anden tid!”

Kravehajens frygtindgydende gab: 300 tænder i 25 rækker

”Hajen har 300 tænder i 25 rækker, så når man først er kommet ind i dens mund, kommer man ikke ud igen,” siger han.

Hajen er død, men det er uvist, om den døde i nettet, eller efter at den var blevet trukket op til overfladen.

Ifølge Simon Boag blev hajen fanget på omkring 700 meters vanddybde. Arten er tidligere fundet på dybder op til 1500 meter, men menes normalt ikke at leve på større dybder end 1200 meter.

Australiens nationale videnskabsorganisation, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), bekræfter, at arten er en kravehaj.

Den to meter lange haj har en slank krop og en mund fyldt med tænder.
Foto: SEFTIA

Kravehajen forveksles med havslanger

Kravehajer ses somme tider tæt ved havoverfladen, men mest når de er syge. De fleste kendte eksemplarer har været ca. to meter lange. Men MarineBio Conservation Society i Californien siger, at en 7,6 meter lang haj beslægtet med kravehajen, som gik nettet i 1880, ”tyder på, at der måske findes nogle kæmpestore kravehajer i havet, der kan forveksles med havslanger.”

I 2007 blev en 1,6 meter lang kravehaj fundet på lavt vand i Japan og bragt til en havpark. Den døde nogle timer efter at være blevet fanget.

Måske er du interesseret i ...

Læs også